Din tabăra de țigani, avocat, masterand la Sorbona, aproape de a deveni senator în Franța (VIDEO)

30 Aug 2017
Din tabăra de țigani, avocat, masterand la Sorbona, aproape de a deveni senator în Franța (VIDEO)

Anina Ciuciu s-a născut într-o familie de țigani din România, în urmă cu 27 de ani, a absolvit Sorbona, este avocat, iar acum ar putea deveni senator în Franţa, chiar actuala deţinătoare a postului desemnând-o să îi succeadă, relatează France 24. Alegerile au loc pe 24 septembrie.

Într-un interviu acordat pentru Bondy Blog, Anina Ciuciu a vorbit despre copilăria sa extrem de dificilă în care mama sa trebuia să cerșească pentru a putea face rost de cele necesare pentru ea și surorile sale, lucru care o umilea foarte tare și o făcea să plângă seară și în plus la școală se ascundea pentru a nu afla colegii ei și profesorii cine este părintele pe care îl chemau pentru a o felicita pentru rezultatele copilului.

Tânără a povestit cum o profesoară, care i-a văzut mama cerșind la un supermarket, a fost cea care a ajutat-o să poată să își urmeze până la capăt studiile, dar nu neapărat pentru faptul că mama sa era cerșetoare ci pentru că știa probleme cu care se confruntă minoritate româ în România.

În prezent aflată în practică la Amnesty International, Londra, Ciuciu s-a întâlnit cu reporteri FRANCE 24 în vizita sa acasă, într-un cartier al Parisului. Ea locuieşte în Arondismentul XX, deşi îşi petrece “majoritatea timpului”, după cum spune chiar ea, la Seine-Saint-Denis, un departament format din suburbii, mai la nord.

Acolo se află sediile celor două organizaţii din Franţa cu care colaborează tânăra : “La Voix des Roms” (Vocea romilor) şi “Le Mouvement du 16 mai” (Mişcarea 16 mai). Aceasta din urmă este numită după ziua din 1944 când deţinuţii romi din lagărul de concentrare Auschwitz s-au ridicat împotriva naziştilor care voiau să îi trimită în camerele de gazare.

“Genocidul romilor a fost culmea rasismului şi sper că nu se va repeta”, spune Ciuciu. “Însă este important să discutăm despre trecut şi să fim vigilenţi pentru că, aproximativ peste tot în Europa, vedem reapariţia unor instrumente de discriminare şi excluziune care seamănă cu cele din acea perioadă”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, trecerea de la activism la politică reprezintă un salt. “Când Europe Ecologie - Verzii – mi-au oferit un loc pe lista lor (pentru Senat – n.r.) nu am fost convinsă imediat”, mărturiseşte românca. “Nu am crezut în politică drept mijloc de a provoca o schimbare. Si am avut o experienţă iniţială pe care nu am găsit-o plăcută”, adaugă ea.


Ea a afirmat, însă, că are o afinitate pentru Verzi. “Este mişcarea politică de care mă simt cea mai apropiată. Nu consideră romii să fie ‘gândaci’. Mai mult, justiţia socială este legată adesea de chestiuni de mediu, de exemplu acces la un mediu sănătos”, a adăugat tânăra.

“În cursul discuţiilor cu activişti, am văzut entuziasm faţă de idea acestei candidaturi. Pentru ei, există potenţialul ca eu să devin vocea lor”, a precizat ea. “Iar pe teren, în cartierele muncitoreşti şi în cele sărace, văd speranţa pe care acest lucru li-l oferă oamenilor care suferă şi oamenilor care îşi pierd interesul în politică”, spune Ciuciu.

Dacă va câştiga, Anina va fi prima femeie cu origini țigănești din Senatul francez. “Se întâmplă să fiu romă. Întotdeauna mi-am asumat această parte a identităţii mele (…), chiar şi când oamenii m-au sfătuit să o ascund”, afirmă ea, adăugând că o eventuală alegere a sa ar reprezenta “un simbol puternic, istoric chiar, în Franţa, ţara drepturilor omului şi Revoluţiei”.

Aproximativ jumătate dintre circumscripţiile pentru Senatul francez vor organiza alegeri anul acesta. Astfel, francezii vor desemna, pe 24 septembrie, 171 din totalul de 348 de aleşi din camera superioară a legislativului. Ei vor avea mandate de şase ani. 
Senatorii sunt aleşi prin vot universal indirect, ceea ce înseamnă că un colegiu electoral format din alţi reprezentanţi aleşi, precum parlamentari sau consilieri regionali, sunt cei care fac, în ultimă instanţă, alegerea.


Alte stiri din Externe

Ultima oră