Angela nu vede Jamaica. Merkel a eșuat în negocierile pentru formarea Guvernului

20 Noi 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Angela nu vede Jamaica. Merkel a eșuat în negocierile pentru formarea Guvernului

În Germania, negocierile pentru formarea guvernului au eșuat, ca urmare a retragerii Partidului Liber-Democrat, după mai mult de o lună de discuții. Oferta guvernamentală exotică ”Jamaica” a implodat. Liberalii s-au retras din negocierile de sondare cu CDU/CSU și Verzii ecologiști. Formarea unei coaliții negru-galben-verde a eșuat.

Germania a alunecat într-o nouă perioadă de incertitudini după mai bine de o lună de discuții de ”explorare” ale celor patru partide despre formarea unei așa-numite coaliții Jamaica, negocieri care au eșuat în noaptea de duminică spre luni, comentează Deutsche Welle.

Cancelara Angela Merkel este nevoită acum să gestioneze o nouă criză, după ce FDP a renunțat la negocierile cu CDU/CSU și Verzii ecologiști. Liderul liberal Christian Lindner a fost primul care a anunțat că negociatorii celor patru partide nu au reușit să găsească o ”bază de încredere” pentru formarea unei coaliții guvernamentale stabile. ”E mai bine să nu guvernăm, decât să guvernăm prost”, a declarat liderul FDP.

Fără sprijinul liberalilor, Angela Merkel va fi nevoită să formeze un guvern minoritar cu Verzii, să negocieze cu SPD (social-democrații) pentru reeditarea unei mari coaliții sau să îi cheme pe oameni la urne pentru o nouă rundă de alegeri. Cea din urmă variantă pare cea mai posibilă, scrie Deutche Welle.

Articolul 63 din Constituția germană prevede următorul scenariu: Președintele federal trebuie mai întâi să nominalizeze pe cineva pentru funcția de cancelar federal. Candidatul propus devine cancelar dacă mai mult de jumătate dintre membrii Bundestag-ului votează pentru el ("Majoritatea cancelarului").

Dacă propunerea președintelui federal nu întrunește majoritatea, începe a doua fază electorală. Bundestag-ul are timp două săptămâni pentru a alege un cancelar cu majoritate absolută. Numărul tururilor de scrutin nu este limitat, nici numărul de candidați. Dacă în aceste două săptămâni nu se va alege un cancelar, începe a treia etapă electorală. În acest ultim scrutin din Bundestag, majoritatea relativă este suficientă. Câștigă acel candidat care întrunește cele mai multe voturi ale tuturor parlamentarilor.

O ultimă variantă ar fi ca președintele federal să dizolve parlamentul (conform articolului 68 din Constituție) și să fie organizate alegeri anticipate. 

Perioada de tatonări și talonări continuă la aproape două luni de la alegerile federale din 24 septembrie.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră