UPDATE. Ambasadorul rus în Turcia A FOST UCIS într-un atac armat la Ankara! (VIDEO)

19 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. Ambasadorul rus în Turcia A FOST UCIS într-un atac armat la Ankara! (VIDEO)

UPDATE ORA 22:35

Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, a adresat condoleanţe familiei ambasadorului rus ucis în Turcia şi a exprimat solidaritate cu poporul rus, potrivit unui comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe, postat pe Twitter.

UPDATE ORA 21:17

Ministrul turc de Interne a anunțat că atacatorul este un polițist din trupele speciale, născut în 1994. Numele acestuia este Mevlüt Mert Altıntaş.

UPDATE ORA 19:30

Ministerul rus al Afacerilor Externe a CONFIRMAT decesul ambasadorului rus la Ankara.

Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, Rusia consideră această crimă drept un atac terorist și se va adresa Consiliului de Securitate al ONU pe această temă.

Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, a fost ucis, luni, într-un atac armat care a avut loc la Ankara, relatează presa turcă și rusă, preluate de mass-media internaționale.

Ambasadorul a fost rănit grav, fiind spitalizat imediat după atac, scria lenta.ru. Ulterior, pe rețelele de socializare au apărut postări potrivit cărora ambasadorul și-ar fi pierdut viața.

Diplomatul rus participa la o expoziție foto în capitala turcă.

 
Atacul s-a produs într-o galerie de artă modernă din Ankara, în timpul inaugurării expoziției foto intitulate ”Rusia văzută de turci”.
Potrivit unui corespondent al cotidianului Hurriyet, care era prezent la fața locului în momentul incidentului, atacatorul ar fi tras mai întâi un foc de armă în aer, apoi a tras în diplomat, lovindu-l în spate. 
Martori oculari precizează că între forțele de poliție și agresor ar fi avut loc un schimb de focuri. Cel puțin trei persoane ar fi fost rănite în urma acestui atac, mai scrie Sputnik France. Atacatorul ar fi strigat ”Allah Akhbar!” (Allah e mare!) și chiar ”răzbunare pentru Alep”.
Presa rusă scrie că ambasadorul și-a pierdut viața, fiind străpuns de mai multe gloanțe, potrivit CNN.
Forțele de securitate turce au anunțat că bărbatul era ofițer de poliție și lucra în Ankara.

Acest atac a avut loc în ajunul vizitei ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, la Moscova, pentru consultări cu omologii săi rus și iranian cu privire la Siria.

Atât Moscova cât și Ankara sunt implicate în conflictul sirian, iar Turcia este gazda a peste un milion de refugiați sirieni. Guvernul de la Ankara este un suporter al opoziției siriene, în timp ce Kremlinul îl susține pe președintele sirian Bashar al-Assad.

Situația a fost și mai tensionată în ultimele săptămâni când forțele siriene, cu ajutorul armatei ruse, au bombardat estul orașului Alep, ceea ce a dus la o criză umanitară de proporții.

Atacul nu a fost încă revendicat, dar militanți ai grupării Statul Islamic sunt activi în Turcia și au organizat mai multe atentate teroriste.

 
 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră