Alegerile din Bulgaria au fost câştigate de conservatori. Urmează guvern de coaliţie

27 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Alegerile din Bulgaria au fost câştigate de conservatori. Urmează guvern de coaliţie

După alegerile anticipate din Bulgaria, desfăşurate duminică, partidul de centru-dreapta GERB se află în frunte, conform primelor estimări.

GERB este partidul de centru dreapta al fostului premier Boiko Borisov, care a demisionat în noiembrie anul trecut. După ce sondajele la ieșirea de la urne au arătat duminică seara că formațiunea sa este cel mai bine plasată, el a anunțat că va forma un nou guvern de coaliție.

După numărarea a 89,7% din voturi, comisia electorală din Bulgaria a anunțat luni dimineața următoarele rezultate la alegerile parlamentare: GERB 32,58%, PSB 26,8%, Patrioții Uniți 9,2%, MRF 8,9%, Voința 4,1%, informează Reuters. Pragul pentru reprezentarea unui partid în Parlamentul de la Sofia este de 4% din voturi.

Partidul Socialist Bulgar (PSB) l-a impus ca președinte al Bulgariei, la alegerile de anul trecut, pe Rumen Radev, ceea ce l-a determinat pe Borisov să demisioneze. PSB și-a recunoscut înfrângerea duminică seara, la scurt timp după anunțarea cifrelor de la exit poll-uri.

Despre partidele mici care vor avea probabil locuri în viitorul legislativ, Reuters menționează că Patrioții Uniți este o alianță naționalistă, MRF este partidul etnicilor turci, iar Voința este o formațiune populistă.

Partidul GERB al fostului premier Boiko Borisov este de orientare prooccidentală, în timp ce socialiștii, conduși de Kornelia Ninova, sunt considerați a fi apropiați Rusiei.

Borisov a declarat după depunerea votului că a ales ”o Bulgarie stabilă, previzibilă și unită”. ”Bulgarii trebuie să aleagă astăzi persoana despre care cred că este potrivită să ducă o astfel de politică”.

Ninova s-a plâns că Bulgaria este considerată în Uniunea Europeană ”membru de mâna a doua”. În plus, politiciana, în vârstă de 48 de ani, a  anunțat că nu va mai susține prelungirea sancțiunilor Uniunii Europene față de Rusia.

Fosta țară comunistă la sud de Dunăre este membră NATO din 2004, aderând apoi la Uniunea Europeană în 2007. Bulgaria este cel mai sărac stat dintre cei 28 de membri ai UE. Salariul mediu ajunge la 480 euro pe lună. Iar corupția reprezintă o problemă majoră, reaminteşte Deutsche Welle.

Borisov, în vârstă de 57 de ani, a lucrat ca bodyguard pentru ultimul șef de stat comunist al Bulgariei, Todor Jivkov, și a devenit apoi șef al Poliției și primarul capitalei Sofia. Din 2009 până în 2013 și din 2014 până în 2016/17 a fost prim-ministru. Socialiștii au guvernat, printre altele, din 2005 până în 2009 și din 2013 până în 2014.

Borisov și-a încheiat ambele mandate prin demisie: în 2013 a cedat protestelor în masă, iar în noiembrie anul trecut a reacționat la înfrângerea candidatei propuse de el, Țețka Țaceva, la prezidențialele câștigate de socialistul Rumen Radev.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră