Alegeri prezidențiale Franța 2017. EXIT-POLL: Emmanuel Macron, noul președinte al Franței

07 Mai 2017
Alegeri prezidențiale Franța 2017. EXIT-POLL: Emmanuel Macron, noul președinte al Franței

Potrivit EXIT-POLL-urilor difuzate la ora închiderii urnelor, Emmanuel Macron este noul președinte al Republicii franceze. El a învins-o pe Marine Le Pen, din partea Frontului Național.

Emmanuel Macron, En Marche - 65,099%
Marine Le Pen, Frontul Național - 34,9%

Emmanuel Macron, 39 de ani, devine cel mai tânăr președinte al celei de-a cincea republici franceze.

“O nouă pagină din istoria noastră lungă se deschide în această seară. Vreau să fie cea a speranţei şi încrederii regăsite”, a declarat pentru AFP, noul preşedinte-ales al Franţei, Emmanuel Macron.

_________________________

În prima alocuţiune publică, după ce rezultatele exit-poll consemnează înfrângerea sa, Marine Le Pen a promis că « va creea o nouă forţă politică » - a se subînţelege că Frontul naţional, sub actuala sa formă va dispărea. « Acest al doilea tur organizează o recompunere politică în Franţa între patrioţi şi mondialişti ; voi conduce această bătălie » a mai spus extremista de dreapta.

Discursul, care a durat aproximativ patru minute, a fost, practic, un apel de mobilizare a electoratului pentru alegerile legislative din 8 iunie.

_________________________

“Un preşedinte ales fără dorinţă sau entuziasm”, a descris vicepreşedintele formaţiunii de dreapta Les Republicains, Laurent Wauquiez, rezultatul alegerilor prezidențiale din Franţa.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că francezii au ales “un viitor european”.  

Franţa rămâne “în centrul Europei », a scris pe Twitter şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel.   La rândul său, premierul britanic

Theresa May “îl felicită călduros” pe Macron, a spus purtătorul ei de cuvânt.  

La Paris, preşedintele francez Francois Hollande l-a “felicitat călduros” pe Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat.

_________________________

La urne s-au prezentat potrivit estimărilor oficiale peste 65% din cetățenii cu drept de vot ( din totalul de aproximativ 47,5 milioane de francezi).

Absenteismul a atins un record neegalat din 1969 încoace! Circa 25,3% din francezi au ales să rămână acasă la turul doi al acestor prezidenţiale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră