Alegeri parlamentare în Marea Britanie. Rezultatul ar putea decide soarta Uniunii Europene

07 Mai 2015
Alegeri parlamentare în Marea Britanie. Rezultatul ar putea decide soarta Uniunii Europene
45 de milioane de britanici sunt așteptați azi la urne pentru alegerile parlamentare. Marea Britanie va trebui să aleagă între conservatorul Cameron, care vizează un al doilea mandat, și contracandidatul său laburist Ed Miliband pentru a conduce guvernul în următorii cinci ani.

Dacă alegerile vor fi câștigate de conservatori, ei vor organiza un referendum vizând menținerea sau nu a țării în Uniunea Europeană, în timp ce victoria anunțată a naționaliștilor scoțieni din SNP în regiunea nordică ar putea să-i încurajeze să revendice organizarea unui nou referendum pentru independență, după cel eșuat în septembrie anul trecut.

Cele 50.000 de birouri de vot din toată țara, dintre care unele sunt instalate în baruri, pe un teren de fotbal și într-o biserică, vor fi deschise de la ora locală 07:00 (06h00 GMT) până la 22:00 locală (21h00 GMT), ora la care un sondaj la ieșirea de la urne va fi disponibil.

Primele rezultate sunt așteptate în jurul miezului nopții, în special în Scoția și la Londra. În restul țării, desfășurarea în paralel a alegerilor locale va încetini numărarea voturilor și va trebui, fără îndoială, să se aștepte ziua de vineri după-amiază pentru a avea rezultatul definitiv.

Conservatorii şi laburiştii, la egalitate în ultimele sondaje

Potrivit unui sondaj de opinie comandat și publicat ieri de The Guardian, conservatorii premierului britanic David Cameron și-au pierdut avansul în fața laburiștilor.

Sondajul îi plasează pe conservatori ți pe laburiști la egalitate cu 35%.

Un sondaj anterior realizat de ICM pentru the Guardian dădea conservatorilor un avans de 3 puncte în fața laburițtilor. Partidul Independenței Marii Britanii anti-european a scăzut cu 2 puncte în preferințele votanților, la 11%, iar liberal-democrații au rămas la 9%. (V.M.)


Alte stiri din Externe

Ultima oră