Alegeri în Franța: 70% dintre alegători doresc ca François Fillon să se retragă din cursă

12 Feb 2017 | scris de Istvan Deak
Alegeri în Franța: 70% dintre alegători doresc ca François Fillon să se retragă din cursă

Șapte din 10 alegători francezi doresc ca Francois Fillon, candidatul dreptei la președinția țării, să se retragă din cursa pentru alegeri, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Odoxa pentru postul de radio France Info, în momentul în care un scandal privind angajarea fictivă a soției sale continuă să-i afecteze campania pentru alegeri.

François Fillon a recunoscut că a comis o “eroare” angajându-și soția și copiii la biroul său parlamentar și și-a cerut scuze în fața francezilor, dar a negat în continuare că acele angajări ar fi fost fictive și acuză presa că a pornit un “linșaj mediatic” împotriva sa.

In cursul unei conferinţe de presă susţinute joi, avocaţii lui François Fillon au cerut Parchetului Naţional Financiar (PNF – echivalentul DNA-ului francez) să renunţe la ancheta privind presupusul loc de muncă fictiv ocupat la Parlament de Penelope Fillon. Avocaţii cuplului Fillon au anunţat de asemenea că au depus plângere pentru încălcarea secretului anchetei după dezvăluirile succesive apărute în revista satirică Le Canard echaîné. François Fillon şi-a găsit deci ţapii ispăşitori : presa şi anchetatorii.

Acest sondaj vine în completarea unor recente măsurători sociologice. Potrivt unui sondaj de opinie realizat de Opinion Way și citat de Reuters, șefa partidului de extremă-dreapta Frontul Național (FN), Marine Le Pen, ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale, dar ar fi învinsă în cel de-al doilea tur de candidatul independent Emmanuel Macron.

Alegerile prezidențiale din Franța sunt programate pentru 23 aprilie, primul, și pe 7 mai, în eventualitatea unui al doilea tur.

Acesta nu este primul sondaj din Franța care anticipează scenariul expus anterior. Potrivit unui sondaj din Franța – Ifop-Fiducia – președinta Frontului Național Marine Le Pen se clasează prima în intenţiile de vot, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franța, cu 24,5%, fiind urmată de Emmanuel Macron şi François Fillon, cu 20%. În al doilea tur, Emmanuel Macron ar înfrânge-o pe Marine Le Pen cu un scor de 63% la 37%, iar François Fillon ar învinge-o cu 59% la 41%.


 

.

Alte stiri din Externe

Ultima oră