Al treilea sex. Decizie spectaculoasă a Curţii Constituţionale germane

09 Noi 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Al treilea sex. Decizie spectaculoasă a Curţii Constituţionale germane

Cea mai înaltă instanță din Germania, Curtea Constituţională, a cerut legalizarea celui de "al treilea sex" pe certificatele de naștere, ceea ce va face din Germania prima țară europeană care îl recunoaște oficial.

"Să nu poţi alege dacă eşti bărbat sau femeie este o problemă elementară. Politicienii trebuiau să reacţioneze de multă vreme. Nu contează că este vorba despre cazuri foarte puţine", consideră Christoph Strack, într-un comentariu dat publicităţii de dw.com.

Curtea constituțională a dat termen Camerei deputaților până la "finalul lui 2018" pentru a vota legalizarea celui de "al treilea sex" în registrele de nașteri, pe lângă mențiunile "masculin" și "feminin".

Instanța cu sediul la Karlsruhe îi invită pe deputați să introducă în documentele în cauză o mențiune precum "inter", "divers" sau oricare altă "desemnare pozitivă a sexului".

Până acum în Germania, din mai 2013, a fost posibil să nu se completeze rubrica referitoare la sex, cei interesați putând apoi, în cursul vieții lor, fie să aleagă sexul masculin sau feminin, fie să păstreze rubrica respectivă necompletată.

"Intersexualitate" este titlul lucrării întocmite de Consiliului German de Etică. Documentul are 180 de pagini şi captează atenţia de la bun început. Se vorbeşte despre "viaţa celor afectaţi" şi sunt prezentate cazuri concrete, scrie dw.com.

"M-am născut în 1965 cu o disfuncţie gravă a inimii şi cu organe genitale incerte. Din cauza problemei la inimă, câteva zile mai târziu am fost botezat de urgenţă pentru că medicii nu-mi dădeau multe şanse de supravieţuire". Această poveste, descrisă pe trei pagini, se încheie cu afirmaţia: "Identitatea mi-a fost luată. Acum încerc să mi-o recapăt".

Încă din 2010 și 2011, Consiliul de Etică s-a ocupat pe larg de situația persoanelor intersexuale și a căutat - online şi cu ocazia mai multor evenimente - să stea de vorbă cu această categorie de persoane. Actuala luare de poziţie a Consiliului a fost efectuată "în numele guvernului federal". În februarie 2012 - cu mai mult de cinci ani și jumătate în urmă - documentul a fost publicat și trimis guvernului federal. Însoțit de cuvintele obișnuite de bunăvoință ale politicienilor specializați, mai scrie dw.com.

Curtea federală de justiție, o instanță inferioară, a refuzat în august 2016 să meargă mai departe și să recunoască existența juridică a unui al treilea sex, apreciind că "nu ar fi legal". Aceasta a respins cererea unei persoane hermafrodite, născută în 1989 și înregistrată cu sexul feminin.

Sprijinită însă de o asociație care susține recunoașterea celui de al treilea sex, această persoană a apelat atunci la cea mai cea mai înaltă instanță a țării, Curtea constituțională. Persoana care a depus plângerea le-a prezentat judecătorilor analize cromozomiale care dovedeau faptul că nu este nici bărbat, nici femeie. Dacă deputații răspund pozitiv cererii, Germania va deveni prima țară din Europa care recunoaște oficial un al treilea gen. În mai, Franța a respins mențiunea "sex neutru", respingând cererea unei persoane născute și fără penis, și fără vagin.

„Consiliul de etică este de părere că avem de-a face cu o intervenție nejustificată în drepturile personale, dar şi în dreptul la tratament egal, atunci când oameni care, din cauza constituţiei lor fizice nu se pot identifica cu termenii de „masculin“ sau „feminin“ sunt obligaţi prin lege să facă parte din registrul uneia dintre aceste categorii. Prin urmare, ar trebui să se prevadă că aceste persoane au dreptul să aleagă şi termenul "altceva", în afară de „masculin" şi „feminin“ sau să refuze înregistrarea până când se hotărăsc asupra uneia dintre variante", se arată în document. Această abordare este susţinută atât de eticieni ai bisericilor, cât şi de cei seculari, scrie dw.com.

Judecătorii Curţii au ţinut cont tocmai de acest aspect în verdictul lor. Decizia este spectaculoasă şi face înconjurul lumii. Ceea ce este bine. Însă atenţia acordată subiectului nu este surprinzătoare, judecătorii de la Karlsruhe bucurându-se de înaltă apreciere la nivel mondial, după cum lesne se observă în timpul călătoriilor pe care le efectuează în strâinătate cu prilejul unor evenimente de specialitate, notează dw.com.

Alte stiri din Externe

Ultima oră