Aeronave redirecționate spre Aeroportul Otopeni din cauza conflictului dintre India și Pakistan

28 Feb 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Aeronave redirecționate spre Aeroportul Otopeni din cauza conflictului dintre India și Pakistan Galerie foto (2)

Conflictul reizbucnit brusc între India și Pakistan a dat peste cap traficul aerian din ambele țări și, implicit, și pe cel internațional. Pakistanul a anunțat, de altfel, închiderea spațiului său aerian, iar în India mai multe aeroporturi au suspendat zboruri.

Doborârea reciprocă de avioane de luptă și tensiunea sporită din zonă au consecințe directe asupra zborurilor internaționale, care, din cauza ocolirii zonei, se prelungesc și presupun un consum mai mare de combustibil. Alte companii au fost nevoite chiar să anuleze zboruri.

Circa 5.000 de pasageri sunt blocați în Thailanda, după ce Thai Airways a anulat 27 de zboruri miercuri și joi, majoritatea către și dinspre Europa, pentru că ar fi trebuit să zboare prin spațiul aerian pakistanez, acum închis, scrie Deutsche Welle.

Din această cauză mai multe avioane ale unor companii străine au fost nevoite să aterizeze pe aeroportul internațional Henri Coandă din București, pentru realimentare.

Site-ul specializat în știri din domeniul aviației, Aeronews, a furnizat pe parcursul zilei de miercuri informații și imagini referitoare la zborurile redirecționate spre București.

 

Mai multe aeronave de mari dimensiuni au fost nevoite să aterizeze pe aeroportul Otopeni pentru realimentare.

Miercuri seara, patru Boeing-uri 777 (-200ER și -300ER) și un 787-8 Dreamliner au aterizat la București (OTP) pentru realimentare, dupa care ți-au continuat zborurile spre destinațiile inițiale, scrie Aeronews.

 

Miercuri dimineață, Eurocontrol a anunțat că Pakistanul și-a închis spațiul aerian în urma tensiunilor militare cu India, și numeroase zboruri au fost nevoite să urmeze un traseu mai lung, ocolitor, astfel că zboruri de circa două ore și jumătate au ajuns să fie efectuate și în șase ore.

La București au aterizat patru Boeing 777 Air France, KLM și British Airways, plus un 787-8 Dreamliner Norwegian.

”După realimentare, cele cinci widebody-uri au decolat de pe pista 08L spre destinațiile inițiale”, scrie Aeronews, care precizează că, alături de câțiva spotteri a furnizat imagiini și înregistrări video de la fața locului.

Datele zborurilor redirecționate sunt, potrivit Aeronews, următoarele:

F-GZNI / Boeing 777-328ER Air France, zborul AF253 Ho Chi Minh – Paris
F-GZNU / Boeing 777-328ER Air France, zborul AF165 Bangkok – Paris
G-YMMU / Boeing 777-236(ER) British Airways, zborul BA10 Bangkok – Londra
PH-BVD / Boeing 777-306ER KLM, zborul KL876 Bangkok – Amsterdam
LN-LNA / Boeing 787-8 Dreamliner Norwegian, zborul DY7256 Krabi – Copenhaga

Tot Aeronews precizează, într-o postare în pagina sa de Facebook, că spațiul aerian pakistanez este închis până la 28 februarie, ora 23:59 locală (până la noi ordine).

 

Premierul Pakistanului, Imran Khan, a cerut miercuri Indiei să înceapă un dialog pentru atenuarea tensiunilor, după două zile în care cele două ţări şi-au încălcat reciproc teritoriile cu aviaţia militară, informează DPA, preluată de agerpres.ro.

Atât Pakistanul, cât şi India dispun de arme nucleare.

Forţele aeriene indiene au trecut miercuri linia de control care delimitează partea din provincia Kashmir administrată de India de cea controlată de Pakistan.

Oferta de dialog a Pakistanului a fost făcută după doborârea a două avioane indiene, doi piloţi fiind luaţi prizonieri. Unul dintre aceştia este spitalizat, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei pakistaneze, general-maior Asif Ghafoor.

El a declarat că singurul scop al acţiunii a fost să demonstreze drepturile Pakistanului, voinţa şi capacitatea de autoapărare a ţării. "Nu dorim să escaladăm, dar suntem gata, dacă vom fi constrânşi în această paradigmă", a avertizat el într-o conferinţă de presă.

Generalul a dezminţit informaţiile conform cărora un avion F-16 pakistanez a fost doborât în valea Lam din Kashmirul indian, aşa cum susţine India.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a făcut apel miercuri la India şi Pakistan să dea dovadă de "cea mai mare reţinere", după escaladarea tensiunilor dintre cele două ţări, care pretind fiecare că au doborât avioane ale celeilalte, relatează agerpres.ro.

Guvernul iranian, care menţine relaţii strânse atât cu India cât şi cu Pakistanul, s-a oferit să medieze conflictul între cele două state, cărora le-a cerut "moderaţie" şi începerea unui dialog, transmite EFE, preluată de agerpres.ro.

Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a anunţat că Republica Islamică este pregătită "să contribuie la rezolvarea paşnică a divergenţelor" între cele două ţări, potrivit unui comunicat difuzat joi de Ministerul de Externe iranian.

Zariv a avut un dialog telefonic miercuri noaptea cu omologul său pakistanez, Shah Mahmood Qureshi, în cadrul căruia şi-a exprimat regretul pentru recentele ciocniri între India şi Pakistan.

Ministrul iranian, care are intenţia de a discuta şi cu şeful diplomaţiei indiene, a chemat ambele state să dea dovadă de "moderaţie" şi să înceapă convorbiri pentru a rezolva disputa "cât mai curând posibil".

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră