„Aceasta nu este Europa pe care o dorim”: fermierii aduc lupta la ușa din față a UE

01 Feb 2024
„Aceasta nu este Europa pe care o dorim”: fermierii aduc lupta la ușa din față a UE

Politicile UE sufocă fermierii europeni cu „administrarea agriculturii în stil sovietic”, spune europarlamentarul francez citat de European Conservative

Fermierii care protestau au fost întâmpinați joi de polițiștii anti-revoltă cu furtunuri de pompieri la doar câțiva metri de Parlamentul European, în timp ce aceștia încercau să atragă atenția Consiliului European, exprimându-și indignarea colectivă față de politicile ecologice ale UE care le amenință mijloacele de trai.

Într-un protest neobișnuit de zbuciumat, chiar și după standardele de la Bruxelles, incendiile de anvelope și blocarea tractoarelor i-au salutat pe liderii europeni în timp ce o coaliție transnațională de grupuri agricole ieșea în stradă. Aceștia sunt înfuriați de politicile ecologice ale UE – inclusiv decretele care forțează terenurile agricole active să rămână în pârloaga, restricționarea utilizării îngrășămintelor și limitarea numarului de animale – precum și edictele naționale, cum ar fi subvențiile reduse pentru motorină – care sunt rezultate directe ale angajamentelor UE.

În declarațiile adresate European Conservative, europarlamentarul francez Thierry Mariani (Rassemblement National-ID) a dat vina pe dorințele elitelor UE de a urmări acorduri de liber schimb în timp ce sufocă industria nativă europeană cu „administrarea agriculturii în stil sovietic”, precum și urmărirea fără încetare a integrării ucrainene în politica agricolă comună (PAC) a UE.

Fermierii au denunțat, de asemenea, UE pentru negocierea simultană a unor acorduri comerciale pentru a permite importurile de alimente din țări nelimitate de astfel de reglementări. Acest lucru s-a putut observa în recentele negocieri sud-americane, oprite după ce protestele fermierilor francezi l-au convins pe președintele Macron să întoarcă discuțiile .

Tractoarele se scurgeau în oraș de la începutul acestei săptămâni, fermierii blocau duminică autostrăzile din jurul Bruxelles-ului. Cele mai mari contingente de tractoare au început să inunde în Place de Luxembourg – piața din fața Parlamentului – joi devreme dimineața.

Această demonstrație masivă de nesupunere civilă a avut loc în timp ce liderii europeni au zburat la Bruxelles pentru a discuta următorul pachet financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Mașinile blindate s-au înscris pe străzile din apropierea clădirii Consiliului European încă de dimineața devreme, în timp ce protestatarii evitau cartierul Schumann în care se întâlneau liderii UE, concentrându-și, în schimb, atenția spre vecinătatea Parlamentului, la aproximativ un kilometru distanță.

Pe măsură ce demonstrațiile se încingeau, poliția belgiană s-a ciocnit cu fermierii pe forumul din afara Parlamentului. Autoritățile au răspuns cu furtunuri de apă la incendiile în cauciucuri, iar unii protestatari au fost loviți cu sticle de sticlă. Fermierii au încercat în mai multe rânduri să spargă baricadele poliției doar pentru a fi întâmpinați cu tunuri cu apă.

O statuie faimoasă din apropierea Parlamentului a unui industriaș a fost dărâmată, determinând europarlamentarii de stânga să apeleze imediat la rețelele de socializare pentru a da vina pe „extrema dreaptă” și chiar pe guvernul maghiar pentru tulburările din ziua de azi.

Printre grupurile reprezentate la protestul de astăzi s-au numărat grupul agricol italian Coldiretti, precum și membri ai mișcării olandeze BBB. 

Discursurile din afara Parlamentului European au spus ca motivele protestului sunt scăderea prețurilor la alimente și austeritatea ecologică necruțătoare. 

Se așteaptă ca fermierii să rămână în oraș până în weekend. Valul actual de proteste din întreaga Europă va crește probabil în intensitate în lunile următoare, înaintea alegerilor europene din iunie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră