A murit Robert Mugabe, dictatorul prieten cu Ceauşescu. În Zimbabwe a fost declarat erou naţional

07 Sep 2019
A murit Robert Mugabe, dictatorul prieten cu Ceauşescu. În Zimbabwe a fost declarat erou naţional

Robert Mugabe, fost preşedinte al Zimbabwe, a murit în Singapore, la vârsta de 95 de ani, informează Reuters vineri.

Decesul a fost anunţat pe Twitter de succesorul lui Mugabe, actualul preşedinte Emmerson Mnangagwa. "Cu cea mai mare tristeţe, anunţ moartea părintelui fondator şi fostului preşedinte al Zimbabwe, Tov. Robert Mugabe", arată mesajul de pe contul oficial al preşedinţiei de la Harare.

Conform unei surse a agenţiei Reuters, fostul şef de stat a primit îngrijiri medicale de mai multe ori în ultimii ani în Singapore, unde a şi murit.

În noiembrie anul trecut, Mnangagwa afirmase că Mugabe nu mai putea umbla şi a fost internat în Singapore, dar nu a precizat ce tratamente urma. Oficialii au declarat de mai multe ori că fostul preşedinte a fost tratat de cataractă şi au dezminţit informaţiile din presă conform cărora suferea de cancer la prostată.

Robert Mugabe a condus Zimbabwe, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca preşedinte, timp de aproape 40 de ani după obţinerea independenţei faţă de Regatul Unit, în 1980.

A fost obligat să demisioneze în noiembrie 2017, în urma unui puci. După 37 de ani de dictatură, anunțul demisiei lui Mugabe a provocat o explozie de bucurie pe străzile din Harare și în celelalte orașe mari ale țării. 

Când a ajuns la putere în fosta Rhodesia, după aproape un secol de regim colonial al albilor, a fost considerat un erou al eliberării africane şi un promotor al reconcilierii rasiale.

A fost prietenul lui Nicolae Ceauşescu, a primit Ordinul Steaua Republicii Socialiste România, a vizitat de două ori ţara noastră, în 1976 şi 1981. Ceauşescu a fost în Zimbabwe în 1979.

Fostul preşedinte a fost declarat "erou naţional", a anunţat şeful statului Emmerson Mnangagwa, care i-a succedat în 2017 după ce armata l-a forţat să se retragă.

Zanu-PF, partid aflat la putere din 1980, "s-a reunit şi i-a acordat statutul de erou naţional pe care îl merită cu prisosinţă", a declarat Emmerson Mnangagwa în cadrul unui discurs televizat la Harare, adăugând că ţara va fi în doliu până la funeraliile a căror dată nu a fost încă comunicată.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră