A fost ucis liderul Statului Islamic? Potential de razboi extins in zona

11 Oct 2015
A fost ucis liderul Statului Islamic? Potential de razboi extins in zona
Stire care probabil a tulburat duminica multor lideri ai lumii:convoiul in care se afla Abu Bakr al Bagdadi, liderul Statului Islamic, a fost bombardat de forte aeriene irakiene, intr-o zona situata la granita dintre Irak si Siria.

Anuntul a fost facut de armata irakiana care precizeaza ca nu este cunoscuta deocamdata soarta liderului SIS. Se stie doar ca acesta a fost preluat de un vehicul si dus intr-o directie necunoscuta.Se presupune ca acesta a fost, cel putin ranit,in timpul acestui atac.

Abu Bakr, insotit de mai multi comandanti SIS, se indrepta spre o locatie nedezvaluita de armata irakiana unde urma sa se intalneasca cu alti responsabili ai gruparii teroriste. Si aceasta locatie a fost bombardata de irakieni care anunta ca multi lideri SIS au fost ucisi in cele doua bombardamente.

Trebuie reamintit ca in noiembrie 2014, avioane americane au bombardat un convoi ISIS intr-o zona situata in aproprierea orasului irakian Mosul. Si atunci s-a speculat ca Bagdadi a fost ucis, apoi au circulat zvonuri ca este grav ranit dar acesta a aparut ulterior in inregistrari video fara , in aparenta ,  sa fi suferit rani grave.

Deocamdata, ipotetica anihilare  a liderului terorist reaprind discutiile asupra impactului disparitiei acestuia asupra Statului Islamic.

Abu Bakr s-a autonumit calif al SIS pe 29m iunie 2014 dupa ce initial  se autointitulase emir al Statului Islamic din Irak si Levant.

Se pare ca s-a nascut in 1971 in zona orasului irakian Samara.

Se spune ca este cult ,cu vaste cunostinte religioase si se delimiteaza din acest punct de vedere de tovarasii sai, mult mai putin instruiti. Intr-o vreme era cunoscut ca Dr. Ibrahim dar apoi si-a luat numele de Abu Bakr al Bagdadi, trimitere la Abu Bakr, primul calif arab, cel care a cucerit in anul 632 Mesopotamia(zone din Irakul de astazi) si Palestina.

Acesta este considerat cel mai bun prieten al lui Mahomed iar mormantul sau se afla la Medina.Mai este cunoscut si sub numele de Al Siddik(cel ce crede)n pentru ca este unul din primii care au crezut in cuvintele Profetului.

Ipotetica disparitie a lui Abu Bakr,liderul SIS, ar putea duce, spun expertii occidentali, la lupte pentru succesiune care ar putea slabi, decisiv, organizatia.

Oricum, relatarile disparate si,multe dintre ele, neverificate, indica un rol fundamental pentru Abu Bakr, in organizarea si functionarea Statului Islamic. Asa ca posibila lui disparitie ar duce la mari dificultati pentru SIS in conditiile ofensivelor militare din ultimele zile.

Sa nu mai vorbim de faptul ca armata irakiana a dispus de informatii de prima mana daca a putut afla traseul liderului SIS cat si locul intalnirii cu responsabilii organizatiei, ceea ce indica o slabiciune majora a organizatiei teroriste.

Iar daca anuntul facut de Irak se confirma in totalitate, situatia din zona capata o noua configuratie tactica si obliga “actorii' din regiune sa actioneze mai rapid si mai radical.  Iar daca acestia nu se vor intelege-interesele sunt uriase pentru toata lumea- riscul unui razboi extins in zona este urias.

Alte stiri din Externe

Ultima oră