Papa Francisc: Mass-media de scandal riscă să cadă pradă coprofiliei

07 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Papa Francisc: Mass-media de scandal riscă să cadă pradă coprofiliei

Suveranul pontif a declarat săptămânalului catolic belgian Tertio că dezinformarea este "probabil cel mai mare rău pe care-l poate face mass-media" și că folosirea comunicațiilor pentru acest lucru şi nu pentru a educa publicul este un păcat.

Prin utilizarea unor termeni fiziologici precişi, suveranul pontif a declarat că mass-media care ațâță scandalul riscă să cadă pradă coprofiliei sau excitării prin excremente, iar consumatorii acestuit tip de presă riscă coprofagia sau consumul de excremente.

Papa Francisc se scuză pentru utilizarea unor astfel de termeni pentru a-şi spune punctul de vedere în ceea ce priveşte utilizarea corectă a mass-media.

"Cred că mass-media trebuie să fie foarte clară, foarte transparentă, și să nu cadă pradă - fără supărare - coprofiliei, adică, să dorească mereu să acopere scandaluri, lucruri urâte, chiar dacă acestea sunt adevărate", a spus el . "Și, din moment ce oamenii au o tendinţă spre coprofagie, se poate face mult rău", a adăugat Papa.

Secțiunea interviului, cu toate aceste afirmaţii, a fost distribuită reporterilor în traducere italiană din limba spaniolă şi conţine cei mai duri termeni folosiţi vreodată de Papă la adresa mass-media. 

De asemenea, suveranul pontif a vorbit despre pericolul de a folosi mass-media pentru calomnierea rivalilor politici. "Mijloacele de comunicare au propriile lor ispite, ele pot fi tentate să calomnieze, și, prin urmare, pot fi folosite pentru a calomnia, pentru a defăima, mai ales în lumea politică", a spus Papa. "Ele pot fi folosite ca mijloc de defăimare... Nimeni nu are dreptul să facă acest lucru. Este un păcat și este jignitor", a adăugat el.

El a spus că dezinformarea e cel mai mare rău pe care mass-media îl poate face, deoarece "canalizează opiniile într-o singură direcție și omite cealaltă parte a adevărului".

Comentariile Papei despre dezinformare vin pe fondul dezbaterilor din Statele Unite privind distribuirea de ştiri false pe internet care, la alegerile prezidenţiale, ar fi înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră