Amendă de 13 miliarde de euro încasată de Apple

30 Aug 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Amendă de 13 miliarde de euro încasată de Apple

Organismele antitrust din cadrul Uniunii Europene au luat această decizie după ce au descoperit că Apple a platit intre 0.005% și 1% din profiturile înregistrate ca taxe, pe parcursul anului 2003, respectiv 2014.

"Irlanda a acordat avantaje fiscale ilegale companiei Apple, ceea ce a facut ca aceasta să plăteasca mult mai puține taxe decât celelalte afaceri de-a lungul anilor", a declarat Comisarul European pentru Competiție, Margrethe Vestager. Aceasta a cercetat activitățile multinaționalelor americane, fapt ce a determinat Washingtonul să acuze Bruxellesul de protecționism.

Pentru firma Apple, a cărei venituri pe anul trecut au doborât recordul pentru cel mai mare profit înregistrat de o companie, plata amenzii de 13 miliarde de euro nu ar trebui să fie o problemă.

Pe luna iunie, compania americană a declarat că deține cash, echivalent în cash și acțiuni în valoare de 231.5 miliarde de dolari, din care 92.8%, sau 214.9 miliarde, erau deținute de subsidiare străine. Apple a fost taxata cu o rată de 25.5%, iar cu toate acestea, a declarat un profit net de 7.8 miliarde de dolari.

În 2014, Comisia Europeana a acuzat Irlanda că eschiveaza normele de taxare internaționale permițând companiei Apple să adaposteasca profituri în valoare de zeci de milliarde de dolari în schimbul menținerii numarului de locuri de muncă. Apple și Irlanda au negat acuzațiile.

Cand s-a început ancheta, în 2014, Comisia Europeana i-a transmis guvernului irlandez că regulile de taxare pe care Irlanda le-a stabilit împreuna cu gigantul american în 1991 și mai apoi în 2007, reprezintă ajutor de stat și sunt interzise de catre legislatia europeana.

Comisia a declarat că tratamentul preferențial din partea guvernului irlandez a venit în schimbul promisiunii că se vor păstra locurile de muncă.

Apple are 5500 de angajați, un sfert din personalul european, care lucreaza in orasul irlandez Cork, ceea ce înseamna că firma este cel mai mare angajator din sectorul privat. Aceasta mai susține că a plătit Irlandei taxe cu o rata de 12.5% pe tot profitul generat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră