Turcia are o reţea imensă de informatori în Germania

30 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Turcia are o reţea imensă de informatori în Germania


Potrivit informaţiilor cotidianului german, numărul informatorilor este de ordinul miilor, şi ar fi de 6.000.
„Aici, nu este vorba doar despre colectarea de informaţii, ci din ce în ce mai mult de represiune din partea serviciilor de informaţii”, a afirmat un expert al serviciilor de informaţii, Erich Schmidt-Eenboom.
Ideea ar fi că germanii de origine turcă sunt „ameninţaţi” în Germania de informatorii şi ofiţerii MIT, potrivit Die Welt.
Comisia pentru servicii secrete a Bundestag-ului cer din partea Cancelariei Angelei Merkel clarificări privind activităţile MIT în Germania, după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, din Turcia.
În opinia acestuia, fosta securitate est-germană, STASI, nu a reuşit, la vremea ei, să creeze o reţea la fel de vastă de informatori în Germania de Vest, cum au reuşit acum turcii.
Şi parlamentarul Verzior, Hans-Christian Strobele, apreciază că nivelul activităţilor secrete în Germania ale agenţiei de informaţii turce MIT este „incredibil”.
El a solicitat Oficiului Federal pentru Protejarea Constituţiei Germaniei, poliţiei şi serviciului federal de informaţii să examineze rapid cooperarea lor cu Turcia.
Circa trei milioane de germani, din totalul populaţiei, de 81 de milioane, sunt ori cetăţeni germani de origine turcă, ori turci cu rezidenţă îndelungată în Republica Federală.

Alte stiri din Externe

Ultima oră