GRAV. Guvernul german consideră că Erdogan colaborează cu grupările islamiste

16 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
GRAV. Guvernul german consideră că Erdogan colaborează cu grupările islamiste


Documentul citat de ARD ar fi un răspuns trimis de Guvernul german în urma unei interpelări a Partidului Stângii. ARD susţine că are acest document.
Potrivit Executivului german, Ankara ar colabora de mai mulţi ani cu grupări silamiste. De altfel, susţine sursa citată, ar exista chiar o afinitate ideologică între partidul de guvernământ conservator-islamic AKP, al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, şi Frăţia Musulmană din Egipt.
Documentul face trimitere la acţiuni de susţinere din partea turcă faţă de formaţiuni islamiste din Siria şi pentru organizaţia palestiniană Hamas.
Acuzaţiile sunt nu doar grave, ci chiar în premieră, căci până acum nu a existat o legătură directă făcută de Guvernul german între preşedintele turc şi o organizaţie teroristă precum Hamas (care se află la putere în Fâşia Gaza, dar este considerată ca atare atât de UE, cât şi de SUA).
„Ca rezultat al islamizării treptate, începând cu 2011, a politicilor internă și externă ale Ankarei, Turcia a devenit o platformă centrală de acțiune pentru grupările islamiste din regiunea Orientului Apropiat și Mijlociu”, citează ARD din răspunsul redactat de Guvernul german.
Luarea de poziție a guvernului federal s-ar baza pe estimările Serviciului de Informații Externe (BND). Berlinul nu vrea să facă publică însă poziția sa. Precizări publice nu pot fi făcute, din motive care țin de bunul mers al statului, a răspuns secretarul de stat pentru relații parlamentare din cadrul Ministerului de Interne, Ole Schröder (CDU), la o solicitare de clarificare oficială a problemei făcută de ARD, scrie şi dw.de.
Relatarea televiziunii germane mai arată că, până acum, Guvernul german a abordat problema apropierii dintre Turcia și islamismul militant doar în discuții de culise sau prin sugestii voalate. Răspunsul trimis de Ministerul de Interne la solicitarea Partidului Stângii nu a fost elaborat împreună cu Ministerul de Externe.

Alte stiri din Externe

Ultima oră