Români, în armata germană? Posibil! Ce spune noua ”Carte albă a apărării” din Germania

28 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Români, în armata germană? Posibil! Ce spune noua ”Carte albă a apărării” din Germania


Lumea s-a schimbat mult de la publicarea ultimei ediții a ”Cărții albe a apărării”, în 2006. La prezentarea celei noi, Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, a declarat că țara sa nu se mai poate face că nimic din toate astea nu ar exista.
În noua ”Carte albă”, Germania afirmă, negru pe alb, că dorește să joace un rol activ pe scena internațională: ”Orizontul politicii de securitate a Germaniei este mondial”.
”Cartea albă” este documentul de bază al politicii de securitate a țării, un ghid pentru deciziile și acțiunile de securitate națională, politici de personal, dotare cu echipamente și instruire.
O mică bombă se ascunde în josul paginii 120 a documentului. Marea coaliție dreapta-stânga a Angelei Merkel sugerează deschidere către cetățenii Uniunii Europene!
Și asta în primul rând din cauza unei nevoi acute de personal a Bundeswehr. Potrivit unui recent raport al controlorului Armatei, Hans-Peter Bartels, armata germană nu atinge plafonul de 185.000 de militari stabilit de Guvern. Dintre cei 177.000 angajați, doar 162.000 sunt disponibili.

pagina 120
Date fiind aceste dificultăți, ministrul Apărării a anunțat angajarea a 7.000 de militari până în 2023. Iar pentru asta Armata ar putea atrage oameni din cele patru colțuri ale Europei. Pentru asta e nevoie de o plată atractivă și de un cadru de lucru pe măsură.
Cu toate astea, propunerea din noua ”Carte albă” reprezintă un adevărat șoc cultural. Și totuși nu este atât de uimitor, dacă luăm în calcul faptul că Franța este singura țară din lume care deține o Legiune de Onoare. Dar oamenii din Armată susțin că totuși cetățenia germană trebuie să rămână un criteriu elementar, din cauza raportului de loialitate reciprocă dintre stat și militar, și a obligației de a respecta Constituția.
Într-un comentariu despre ”Cartea albă” la mdr.de, jurnalistul Christoph Sagurna scrie că aceasta este cea mai profundă schimbare în politica de trupe din toate timpurile. ”Francezi, polonezi sau chiar români în uniforme germane? De ce nu?”, scrie el, cu referire la paragraful respectiv din pagina 120.

Alte stiri din Externe

Ultima oră