Noaptea Muzeelor 2018: Peste 200 de obiective îşi aşteaptă vizitatorii. Vor fi şi proteste

18 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Noaptea Muzeelor 2018: Peste 200 de obiective îşi aşteaptă vizitatorii. Vor fi şi proteste

Ajunsă în 2018 la cea de-a 14-a ediție, Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), va avea loc anul acesta la 19 mai, cu participarea a aproximativ 200 de muzee și organizații partenere din țară și din București.

Aproximativ 1.500.000 de persoane sunt așteptate la cea de-a XIV-a ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor, care va avea loc sâmbătă.

Peste 200 de  muzee şi instituții afiliate, din ţară şi din Bucureşti, își vor deschide porțile pentru public, până târziu în noapte, a declarat la RFI Dragoș Neamu, directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, instituție care organizează acest eveniment (înregistrarea audio a declaraţiei poate fi accesată AICI).

Premieră

Noaptea Muzeelor aduce și o premieră: o serie de zece scurtmetraje documentare prin care sunt prezentate publicului aspecte neştiute şi nevăzute din culisele a 10 muzee din Bucureşti, demers finanțat cu ajutorul Administrației Fondului Cultural Național și realizat în colaborare cu Societatea Română de Televiziune.

Aplicaţie

Printre proiectele pregătite special pentru Noaptea Muzeelor din 2018 se numără şi aplicaţia Questo. Peste 30 de muzee din toată țara vor putea fi explorate prin tururi interactive de Noaptea Muzeelor 2018, disponibile gratuit prin aplicația Questo.

Tururile construite de către muzeografi în colaborare cu arhitecții de experiențe din echipa Questo aduc un plus de interacțiune vizitatorilor.

Aceștia vor găsi în aplicație diferite misiuni antrenante și vor fi ghidați pas cu pas printre exponatele din muzee.

Pe măsură ce rezolvă provocările din aplicație, vizitatorii la Noaptea Muzeelor 2018 află povești neștiute despre expoziții sau oamenii care au legătură cu acestea.

Eveniment european

Evenimentul Noaptea Muzeelor 2018 nu are loc doar în România, ci în toată Europa. Site-ul oficial al evenimentului european: http://nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/

Mii de instituții de pe continent își deschid porțile vizitatorilor până târziu în noapte. Organizaţii culturale noi sau evenimente se alătură în fiecare an: galerii de artă, spații non-formale și creative, teatre, licee, universități; case ale experimentelor, o fermă a animalelor, o moară de hârtie etc.

Muzee de nişă

Ediția aceasta ar putea fi numită și una a muzeelor de nișă: Muzeul Parfumului, Muzeul Antreprenoriatului, Muzeul Kitsch-ului, Muzeul Micul Paris, Colecția Țiriac de Automobile, Muzeul Nokia din Timișoara.

Muzeul este principalul agregator al serii, deși în cadrul evenimentului se adaugă și alte tipuri de organizații participante, toate acestea având drept rezultat o noapte caracterizată prin creativitate, intervenții artistice experiment, inovații ale diferitelor forme de exprimare vizuală și curatorială.

Proteste

Tot sâmbătă, angajaţii muzeelor vor protesta în legătură cu situaţia actuală a sectorului în care activează, mai ales referitor la Legea salarizării.

De la ora 11, ei vor picheta Ministerul Culturii. Principalele revendicări sunt de natură salarială, a explicat la RFI Decebal Vleja, vicepreședinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media.(înregistrarea audio a declaraţiei poate fi accesată AICI).

HARTA EDIŢIEI, în format digital, poate fi găsită AICI.

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră