Românii sunt ca grecii doar după un litru de ouzo

09 Iul 2015
Românii sunt ca grecii doar după un litru de ouzo
Măcinați de invidie pe capra vecinilor greci care face scuba tot anul, bea ouzo în loc de apă chioară, doarme somnul de frumusețe în fiecare după-amiază, sparge farfurii când vrea ugerul ei, nu plătește taxe la stat și încasează pensie de parcă s-ar fi născut la Frankfurt, românii au demarat tot felul de anchete, talk-show-uri și sondaje cu scopul precis de a detecta neajunsurile ce moleșesc behăitoarea din grădina carpatică. Întrebările legate de această enigmă a naturii au fost multe și complexe, iar răspunsurile suficient de argumentate încât să ne întristăm până la lacrimi.

De ce capra noastră nu behăie  nici când e hrănită doar cu uluci de gard și mucuri de țigară?

De ce e bleagă, răbdătoare și tăcută și când i te piși între coarne? De ce, în loc să se supere, ea face haz de necaz și atunci când, sub privirile țapului, o poștesc toți ciobanii de parcă pentru ei ar fi fost creată?

Șirul acestor ’’de ce-uri’’ e lung însă întrebarea de bază, spusă pe înțelesul tuturor este: de ce mămăliga românească nu explodează nici atunci când simte făcălețul pe șale?

’’Studiile psihologice arată că activismul social și politic al unui popor depinde de doi factori: temperatura medie din țara respectivă și de profilul masculin sau feminin al populației’’, susține psihologul Daniel David.

După aceste criterii, țări calde precum Grecia, cu o temperatură medie de 22,8 grade Celsius și cu grad de masculinitate de 57, sunt mai active socio-politic decât România, a cărei capitală este considerată rece, cu o temperatură medie de 16,7 grade și cu profil psihologic feminin. În contextul ăsta, termenul de feminin nu înseamnă că ne place să mergem pe tocuri cui, să ne rujăm și să ținem diete vegane când mergem la război, ci că atunci când suntem extrem de supărați, noi dansăm pinguinul în loc să nimicim asupritorii, așa cum fac masculinii.

Țări similare cu România, în care nu explodează mămăliga, sunt și femininele Turcia, Finlanda sau Olanda. Din nefericire, pe capul românilor, care a trebuit să stea plecat în fața multor săbii, a apăsat în plus și basca grea a celor 50 de  ani de comunism. Spre deosebire de americani care-s masculini formați pe baza unor valori precum competiția și spiritul de învingător, românii, după cum afirmă sociologul Vasile Dâncu,’’trăiesc într-o cultură parohială,   bazată pe tătuc, pe lipsa de participare politică, pe obediență, la o distanță foarte mare de putere.’’

 

Curiozitatea care asigură unicitatea profilului nostru este că la trândăvie semănăm cu ’’masculinii’’ bronzați de soarele Mediteranei, dar, după temperatura medie, suntem reci ca ’’femininii’’ nordici din a căror rigurozitate și respect pentru lege, nu avem nimic. Oricum, atâta timp cât combinația asta este considerată de unii străini ca fiind ’’farmecul românilor’’, mergem înainte ca și până acum. Șansele ca noi să ne schimbam  nu pot crește nici dacă mutăm România la Ecuator.

 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră