Între morala nemțească și capra românească

16 Feb 2017 | scris de Cătălin Roșioru
Între morala nemțească și capra românească

Cred că aţi văzut filmuleţul făcut de ZDF despre corupţia din România explicată pe înţelesul copiilor. Colegii de la mișcareaderezistență.ro l-au publicat şi l-au comentat.

După umila mea părere au dreptate: înainte să ne facă nouă morală, poate nemţii ar trebui să se uite cu mai multă luare aminte către scandalul Volkswagen, către banii ruseşti albiţi de Deutsche Bank, către staff-ul lui Martin Schultz. Şi poate că ar trebui să moaie niţel tonul înainte de a se da fecioare neprihănite şi să-şi facă curat în curte înainte de a arăta cu degetul.

Pe de altă parte însă, cu ce ne ajută dacă le numărăm corupţii? E corupţia din România mai mică dacă ştim că au şi ei corupţii lor? Scade cursul şpăgii dacă Volskwagen e pusă la colţ pe coji de nucă? Ne supără mai puţin că politicienii autohtoni îşi angajează rudele în diverse sinecuri bine plătite din banii noştri, dacă ştim că şi Martin Schultz şi-a "aranjat" un consilier? Scad clauzele abuzive ale băncilor dacă ştim că Deutsche Bank a spălat bani pentru ruşi (ca să nu mai vorbim de "spălătoriile" din România)?

Ei bine, nu. Nimic din toate acestea.

Străvechea logică a caprei vecinului este ce a fost dintotdeauna - o tâmpenie. Nu mă încălzeşte cu nimic dacă, în vreme ce purceaua mea e moartă-n coteţ şi mai e şi cu fundul în uşă, mă uit peste gard la vecin şi văd că şi purceaua lui e cam lingavă.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră