Concluzie șocantă (normal): România este de nevindecat

14 Aug 2015
Concluzie șocantă (normal): România este de nevindecat
Singurii români care nu comentează când sunt loviți de câte o lege care-i afectează în vreun fel sunt politicienii. Explicația este foarte simplă: pentru ei, legile sunt date tot de ei și, bineînțeles, invariabil sunt ticluite în așa fel încât să-i avantajeze la maxim. Ce job de pe acest Pământ poate fi mai frumos decât acela la care votezi, ca totul să fie legal, numai ceea ce-ți rezolvă ție interesele și mofturile? Vrei salariu mai baban, așa, hodoronc-troc? Nicio problemă: îți așterni doleanța pe-o hârtie și, de luna viitoare, poți să scapi la o șopingăreală de trei ori mai bengoasă.

V-ați întrebat însă de ce atunci când aleșii noștri își mai trag niscai foloase, sunt imediat comparați cu doctorii și cadrele didactice, categorii profesionale ale căror competențe și responsabilități sunt infinit mai prost plătite decât sforăiala politicienilor? Până și cel mai troglodit alegător realizează că fără sănătate viața e un coșmar iar dacă ești sănătos dar n-ai nicio pregătire, în ziua de azi, trăiești cam degeaba. E la mintea cocoșului: fără niște politicieni care doar toacă din buget dar nu fac nimic constructiv pentru restul populației, se poate trăi, însă fără doctori și profesori, cocoșați de boli și șomaj, vorbim, ca și-n cazul necuvântătoarelor, de-o simplă supraviețuire.

După ce i-a lovit la plic și la sarsana cu decizia prin care medicii care primesc cadouri sunt foarte dur pedepsiți, magistrații Curții Supreme încearcă acum să le panseze portofelele rănite cu o nouă și tâmpită lege. Cică, din septembrie, doctorii ar putea să-și suplimenteze veniturile acordând servicii în regim privat, la spitalul lor de stat, după încheierea orelor de program. Cu alte cuvinte, până la ora 16 lucrează pe bani puțini și fără șpagă dar spre seară (când sunt mai odihniți), fără să-și schimbe halatul ci doar trecând în privat, n-o să mai prididească cu număratul încasărilor.

Cât de naiv trebuie să fii ca să crezi în eficiența unui astfel de proiect? Este exact ca la profesorii care la școală (de stat) nu fac mai nimic pentru a-i chema pe elevi seara, în particular, la meditații.

Dacă demnitarilor, ca să nu mai fie coruptibili, li s-au triplat salariile, lucrând aceleași două zile pe săptămână, de ce doctorii trebuie să muncească de două ori mai mult ca să încaseze poate mai puțin?Și apoi, dacă salariile cadrelor medicale nu pot fi europenizate ca cele ale politicienilor, nu era mai simplu să li se impoziteze ”darurile”?

Că doar procedura asta n-a inventat-o Mama Balcanilor singură, ci împreună cu o economie de piață originală în care meritocrația e luată drept glumă proastă.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră