Clanţa gordiană

11 Sep 1995
Clanţa gordiană
Ei da, ce vă miraţi? În fond dilemă poate fi şi banala clanţă de la uşă, nu numai nodul gordian, cel care  a dat atâta bătaie de cap anticilor. Dacă vă mai aduceţi aminte, tânărul şi dinamicul  conducător  Alexandru Macedon a găsit de cuviinţă să ofere o abordare revoluţionară viitorimii, renunţând la vechi (adică descâlcirea, cu consum de timp – dovadă că şi atunci timpul  costa bani, numai că nu se inventaseră americanii cu CNN-ul lor, s-o spună lumii întregi – şi nervi, celebrului nod) şi propulsând în prim plan noul, adică tranşarea dilemei cu sabia. Nodul gordian o dată tăiat, expansiunea celebrului macedonean n-a mai cunoscut obstacole, în afară de imensitatea sarcinii pe care singur şi-o asumase inevitabilul ţânţar (care nu aflase de existenţa lui Halaicu), ce i-a transmis malaria, de pe urma căreia a murit.

Bine, veţi zice, iubite cititor, ce are nodul gordian şi modalitatea de rezolvare a celebrei probleme cu banala clanţă? Are. Şi are mai ales cu felul nostru de a fi. La Braşov, un artist plastic, cam psiholog de felul lui, şi-a propus să afle cum s-ar comporta românul, confruntat cu apariţia, din senin în mijlocul străzii, a unei uşi. Ideea se pare că ia- venit citindu-l pe Kafja, unul dintre creatorii de neuitat al absurdului de fiecare zi.  Deci, ce face românul când se trezeşte cu nasul strivit de o uşă acolo unde se aşteaptă să dea într-o groapă: trece prin uşă, sau o ocoleşteĂ Spre marea lui nefericire, amatorul nostru de analize a trebuit să se dea bătut, obnţinând un răspuns total atipic şi oricum neaşteptat: românul, aflat în faţa unei uşi străine, nu trece prin ea, n-o ocoleşte, ci îi fură, grijlui cu avutul nimănui, clanţa. Să nu se simtă orfană, probabil,

Soluţia clanţei gordiene explică mai bine decât toate expozeurile savante ale dlui Coşea, modul în care s-a făcut şi se face transferul proprietăţii de la stat la particular. Şi dacă, Doamne fereşte, te întâlneşti cu vreo fabrică în drumul tău, iubite cititor, n-o fura. Ocoleşte-o sau intră şi depune-ţi cuponul. Totul e să aibă clanţă la uşa de la intrare! Buna dimineaţa!

MARIUS TUCA

 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră