Căsuța noastră, cuibușor de tragedii

26 Aug 2015
Căsuța noastră, cuibușor de tragedii
Cine nu e deranjat de noua arhitectură care a înzorzonat în ultimii ani Bucureștiul, ori are creierul prea relaxat, ori este orbit de griji, ori este turist străin venit aici numai pentru băutură și sex. Când vezi o poartă maramureșană lângă un turn de sticlă sau o bojdeucă ca a îndrăgitului Ion Creangă lipită de o vilă copiată stângaci după Sydney Opera House, gândești că te-ai lovit de culmea inesteticului.

Tot în domeniul construcțiilor, o altă culme, a lipsei de logică și legalitate, ni s-a părut și aprobarea construcțiilor lipite de Aeroportul Băneasa. Locuitorii de acolo se bărbieresc zilnic la elicea avioanelor iar în minutele fără decolări își pornesc drujbele achiziționate special, pentru că fără zgomotul asurzitor cu care s-au obișnuit ar înnebuni instantaneu.

Până de curând eram convins că nu mă mai poate da pe spate nicio enormitate semnată de oricare dintre merituoșii noștri edili. Și totuși minunea s-a întâmplat. Primăria Capitalei a aprobat construirea unor clădiri pe fâșia de protecție a unui poligon de tragere din Băneasa (of, Băneasa asta parcă ține morțiș să scape de pădurile ce-i umbresc destinul!), care aparține Jandarmeriei Române. Ministerul Afacerilor Interne cere Primăriei revocarea unei părți din acest absurd plan urbanistic pentru că altfel se va adresa instanței.

Se vede treaba că avem cadre militare deosebit de calme, dornice de taifas și pregătite mai mult pentru situații de pace fiindcă alții, în locul lor, ar deschide mai degrabă focul decât balcanicul dialog. Cred că numai un bombardament serios mai poate opri elanul cu care se dau aprobări ilegale pentru ctitorirea a tot felul de anomalii imobiliare.

Dragi arhitecți șefi, ingineri, consilieri și primari ce conduceți trebile cetății! Vă implorăm noi, proștii, să nu cedați, că doar nu suntem într-o dictatură militară în care orice pistolar, arcaș sau tunar își poate face de cap după cum i se scoală lui pușca!

Stimați, dârji, bravi și neînfricați jandarmi! Fiți voi mai înțelegători și lăsați genialii investitori imobiliari să-și facă afacerile pentru care, poate, au dat săracii șpagă cât nu se merită. Poporul are nevoie de locuințe ca de bere și de birouri ca de molan, în orice zonă a țării. Așadar, iubiți apărători ai patriei (cu peronul pe partea legii), dați voie istoriei să curgă pe făgașul trastat de acești vagabonzi, că poate așa scăpăm de ei!

Cei care se vor muta lângă poligon se vor culturaliza la teatrul de război de peste gard, fără a mai fi nevoiți să se agite prin traficul nebun pentru a ajunge tocmai în centru la Teatrul Național, Nottara sau Bulandra. Va fi pentru prima dată când ai noștri nu se vor mai retrage în munți din calea atacatorilor. De acum, vor înfrunta gloanțele cu piepturile dezgolite sau îmbrăcați în haine de casă, putându-și sacrifica viața fără rost atat la ferestrele domiciliului cât și pe băncile din fața blocului sau la bătătorul de covoare.

Cine n-a murit la Revoluție împușcat din greșeală în propria-i locuință, o poate face astăzi, tot aiurea, accesând programul ’’Prima rafală’’. Cei fără posibilități materiale care vor să devină cât mai repede eroi, pot opta pentru închirierea unui spațiu, cu asigurarea fermă, prin contract, că, dată fiind frecvența tragerilor, nu vor apuca să plătească mai mult de o lună.

Acu’, fie vorba între noi: ce poate fi mai mirific decât o locuință în care somnul de frumusețe să se poată transforma, în orice clipă, în somn de veci? 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră