Butoiul lui Diogene. S-a furat Marele Zid Chinezesc, după o metodă românească

03 Iul 2015
Butoiul lui Diogene. S-a furat Marele Zid Chinezesc, după o metodă românească
Credeam că numai românul îşi fură singur căciula. Ştim cu toţii că chinezii sunt în stare să copieze orice, dar să-şi însuşească până şi acestă sfântă şi veche tradiţie românească, n-o mai bănuiam! Mai ales c-au ajuns p-aci, pe la noi prin ţară, destul de curând, odată cu „Dragonul Roşu” din Voluntari. Ei bine, şi cu toate astea, aproximativ 2.000 de kilometri (adică aproape 30% din lungimea totală) din Marele Zid Chinezesc au dispărut.

Ziarele chinezeşti afirmă că de vină sunt eroziunea naturală şi acţiunea omului. Acum, dacă chinezii sunt ca românii (şi sunt, că doar fac parte din aceeaşi specie!), adică strângători, şi dacă numai o mică parte dintre ei au luat o cărămidă, e normal ca zidul să se subţieze vizibil. Pe de altă parte, să fim serioşi!, a căzut el Zidul Berlinului apărat de ruşi, ziua în amiaza mare şi la oră de mare vânzoleală stradală, darămite Zidul Chinezesc întins prin pustiuri.

La noi, pe cei din comuna Sarmizegetusa (aproape de oraşul Haţeg) dacă-i întrebi unde au dispărut vechile ziduri ale cetăţii Ulpia Traiana Sarmizegetusa, toţi arată spre coteţele de găini, porci sau gardurile vecinilor. Adică, chinezii care locuiesc pe lână Marele Zid să nu aibă şi ei coteţe sau ziduri de ridicat? Plus că, fiind mai harnici decât românii, dacă fură trei roabe de cărămidă din zid seara, până dimineaţa coteţul e gata!

Tot în ziarele lor se mai scrie că „situaţia se poate înrăutăţi, dacă nu se iau măsuri pentru conservarea construcţiei”. Normal! Păi a fost deajuns să se laude unul că şi-a făcut coteţ istoric, cu vechime de 500 de ani, că mulţi au dat năvală! Ba, unii, ori au furat prea multe, ori şi-au făcut coteţe ceva mai mici, fiindcă „locuitori din unele zone vând cărămizi cu gravuri istorice pe ele”, mai titrează ziarele.

Şi tot ca la români, când, pe vremea socialismului multilateral dezvoltat, se desecau bălţile şi se defrişau pădurile să se obţină teren pentru agricultură, la fel şi chinezii „în urmă cu câteva săptămâni, o parte a Marelui Zid a fost doborât cu buldozerul, la Ningxia, de către Departamentul pentru dezvoltare agricolă din cadrul Guvernului local. Persoana vinovată a primit doar un avertisment verbal”, se mai spune.

Însă, tot ca la români, dacă ar adapta sloganul „daţi un leu, pentru Ateneu” la cât de mulţi sunt, dacă fiecare ar veni cu o cărămidă sub braţ şi o găletuşă cu mortar, să vedeţi ce zid s-ar ridica, de s-ar vedea de pe Marte, nu de pe Lună. Dar şi aşa, tot chinezerism ar fi, dă-l încolo! În rest, trăiască înfrăţirea româno-chineză pe toate planurile!

Alte stiri din Editorial

Ultima oră