Amanta de ziarist

24 Feb 1995
Amanta de ziarist
Din ciclul „o amantă pentru fiecare”, astăzi ne vom opri asupra amantei de ziarist. Nu înainte însă de a spune cititorilor care au sunat la redacţie  şi au ţinut să precizeze că amanta omului de afaceri nu provine numai de la ţară că au dreptate. Şi dacă erau puţin mai atenţi observau că am şi scris acest lucru. Precizez, totodată, că, dacă viaţa internă şi internaţională o va cere, am să întrerup şirul amantelor din Siracuza şi am să mă aplec asupra evenimentelor ce rup gura târgului. Acum, hai să trecem la treabă, că de vorbă suntem toţi buni. Pentru ziaristul român o amantă este ca un pont bun pe care-l ai în fiecare zi. Ca şi-n celelalte cazuri, amanta de ziarist este de mai multe feluri. Pentru a înţelege şi mai bine cine este ea trebuie să luăm în consideraţie faptul că sita a cam cernut, vezi amantele parlamentarilor, amantele oamenilor de afaceri, adică spuma au cam luat-o alţii. Aşa că săracul ziarist e nevoit să-şi aleagă amanta, fie de pe la bioruile de presă ale instituţiilor bugetare – ministere, primării etc – fie de pe la băncileparticulare. Cert este un lucru: ziaristul

îşi caută amanta printre femeile cu bani. Asta în majorittea cazurilor, atunci când ziaristul nostru e un redactor simplu sau un fooreporter. Se schimbă treaba când e vorba de amanta de ziarist – redactor-şef, ziarist-redactor-şef adjunct, ziarist-secretar general de redacţie etc., adică atunci când e vorba de amanta ziaristului cu funcţie de conducere. Amanta de ziarist are totdeauna o bunică refuzată la cabinetul medical şi uneori, Oficiul de pensi şi o pisică ce trebuie să-i ţină de urât atunci când iubitul său e plecat pe teren în documentare. Toate darurile primite de amanta de ziarist sunt, de fapt, mici cadouri pe care iubitul său le-a primit cu oczia unei anchete, unui reportaj, unui interviu. De unde şi senzaţia atunci când îi priveşti îmbrăcămintea, că s-ar înţoli cu lucruri primite de la ajutoare. Amanta de ziarist se dă cu „Fa” sau „Rexona”, îi plac foarte mult micii şiberea, fumează îndeosebi, „Pall-Mall” uneori „Mallboro” şi refuză cu obstinaţie „Kent”-ul. Amanta de ziarist are şi calităţi. Una ar fi că ştie să bată la maşină, ba, mai mult, să scoată un text de pe bandă, de pe reportofon. Ceea ce îşi doreşte cel mai mult şi cel mai mult amanta de ziarist este, n-o să credeţi, o legitimaţie e ziarist. Pentru că, poate nu ştiaţi, amanta noastră - a ziariştilor vorbesc – devine în timpul pe care şi-l petrece lângă ziarist o femeie cu nas, ochi, urechi de securist, obişnuiţi (între timp) să găsească în orice un subiect de articol. Mai e o categorie de amante de ziarist pe care mă grăbesc doar s-o consemnez: amanta ziaristului ce scrie editoriale, e amanta despre care multe se spun, puţine se cunosc. În sinea ei amanta de ziarist e cel mai bun ziarist. Ce-ar mai scoate ea când şi când – portarului de la instituţia unde lucreză, poliţaiului de sector, vânzătorului din piaţă - legitimaţia de ziarist pe care să i-o trântească în faţă, şuierând printre dinţi: „Presa, mă”. Bună dimineaţa!

MARIUS TUCA

 

P.S. Avem nevoie de ziarişti ca de aer. Fetelor amantelor de ziarist, legitimaţiile vă aşteaptă la sediul redacţiei. Legitimaţii pe care le puteţi ridica arătând la schimb, legitimaţia amantului dvs. Bună dimineaţa!

Alte stiri din Editorial

Ultima oră