Nici când sunt mici, copiii nu-și mai ajută părinții

07 Iul 2015
Nici când sunt mici, copiii nu-și mai ajută părinții
În urmă cu vreo două luni, când Guvernul anunța cu mărinimie că va dubla alocațiile, părinții au început să-și frece mâinile de fericire și să socotească cerescul ajutor în litri de lapte, pemperși ba, unii, chiar în bere sau țigări.
La un  calcul mai riguros, constatăm, din păcate, că viața nu este atât de roz cum ar crede un bebeluș înveselit de clinchetul jucăriilor agățate deasupra pătuțului. 
Dublarea alocației va lăsa, din august, mii de familii fără ajutor social. Aritmetica nefericită se aplică în cazul celor care au ghinionul ca, prin creșterea alocației, să nu se mai încadreze în baremul pentru ajutor social. 5 lei, mari și lați, atât e diferența maximă cu care se poate depăși gardul paradisului social, pentru a nu pierde ajutorul oferit de la stat. S-a așternut liniștea, nu? Nu ne vine să credem că, de fapt, ajuntându-ne, statul, ca de obicei, ne cocoșează cu încă o povară. Dar parcă ar fi ceva nou!
Statul dă cu o mână și ia cu toate patru picioarele. Micșorarea unui impozit, trâmbițată drept cadou pentru populație, trebuie să ne urle în urechi ca sirena lui Roaită deoarece, mai mult ca sigur, urmează mărirea altor șapte taxe. „Ce bine ar fi dacă aș putea să aleg între ce-a fost și cum va fi din august. Ajutorul social e mai bun, că-mi păstrez și asigurarea medicală”, se plânge Gheorghe Secară, capul uneia dintre zecile de familii ale comunei Tibana, Iași, care-s în aceeași situație.

Dar viața nu e împodobită numai cu globulețe sparte sau zgâriate. Beteala strălucitoare a veștilor bune vine de la Florentina Rusu, purtătoarea de cuvânt a AJPIS Suceava: „O familie cu mulți copii va ieși pe plus. Spre exemplu, dacă doi adulți, părinții, au 11 copii, de acum vor primi în total 924 lei, față de numai 819 lei, cât luau pe vechea lege”.

Deci tati, mami, oameni buni care o duceți rău! Dacă tot nu vă găsiți un serviciu cu salariul satisfăcător, apucați-vă, nene, de treabă și faceți peste 10 copii, ca-n Evul Mediu. Beneficiile unui hobby transformat în sursă de venituri nu vor întârzia prea mult. O dată că vă vin niște bani și doi, dând din cur, luptați împotriva sedendarismului, vă mențineți tonusul și roșul din obrăjori. Știu, munca fizică nu e plătită ca cea din IT dar, hai, să fim sinceri! Coțcăiala produce plăcere trupului și minții, nu e ca spartul de piatră. Și-apoi, exceptând meseria de porno-star, cine mai trăiește din munca la pat? Decât să dai la sapă, mai bine dai la soață, zice o vorbă din carpetele bătrânești.

Dacă pentru cei mai mulți părinți, un copil înseamnă pe lângă bucurie nețărmurită, și cheltuieli, pentru cei cu mai mulți copii, dar fără bucuria unui job stabil, puradeii pot deveni „un bussiness  de familie”. Investiția inițială nu e mai mare de-o sticlă de merlot, două cafele și câteva minute de sport și după numai nouă luni apare produsul finit, aducător de alocație. Sună nemaipomenit de bine viitorul, nu-i așa?

Om fi fost noi, în trecut, „Grânarul Europei”, dar parcă pentru mileniul în curs este mai „cool” să ne recomandăm „Incubatorul bătrânului continent”.

Turnați în pahare, să înceapă preludiul național! Păzea, Austrio!

Alte stiri din Editorial

Ultima oră