Momentul în care ateul Nicolae Ceaușescu sărută mâna unui preot, în fața unei biserici

08 Feb 2017
Momentul în care ateul Nicolae Ceaușescu sărută mâna unui preot, în fața unei biserici

Scena pare de-a dreptul incredibilă, gestul, pentru un comunist atât de dedicat materialismului dialectic, precum Ceaușescu, ireal. Dar, conform martorilor totul s-a petrecut cu adevărat, deși nu există nicio probă concretă în acest sens...

În primele zile din iulie 1977, mama lui Nicolae Ceaușescu, în vârstă de 81 de ani, se stinge din viață, în comuna Scornicești.

Total analfabetă, Lixandrina Ceaușescu era descrisă drept "muncitoare și grijulie cu cei apropiați", fiind descendentă, pe linie directă, a unuia dintre ofițerii lui Tudor Vladimirescu. 
Spre deosebire de fiul său, ajuns conducătorul României, Lixandrina era o femeie extrem de credincioasă, practicantă.

La decesul tatălui său, Andruța, ce avusese loc cu opt ani mai devreme, Ceaușescu admisese ca la sluja de îngropăciune să fie prezenți doar doi preoți. În 7 iulie 1977, cunoscută fiind religiozitatea mamei sale, el a fost nevoit să accepte prezența unui sobor.

La cimitir, Ceaușescu face un gest incredibil: înainte de a săruta fruntea mamei sale, el sărută mâna dreaptă a unuia dintre preoții ce oficiau slujba. Evenimentul este înregistrat atât de camerele foto, cât și de cele de filmare.

Ulterior, deși nu începuse procesul de sistematizare de la orașe și sate, proces căruia nu i-au rezistat nici bisericile, multe monumente de arhitectură, precum Mănăstirea Văcărești, Ceaușescu și-a dat seama că imaginile putea fi folosite în defavoarea sa, ordonând distrugerea oricărei probe a acestui moment de slăbiciune. 

Alte stiri din Credinta

Ultima oră