SCANDAL la Târgul de Carte de la Frankfurt. Salman Rushdie susține o prelegere. Iranul cere musulmanilor să boicoteze evenimentul.

12 Oct 2015
SCANDAL la Târgul de Carte de la Frankfurt. Salman Rushdie susține o prelegere. Iranul cere musulmanilor să boicoteze evenimentul.
Cel mai mare eveniment de profil din lume, se deschide miercuri, într-o perioadă marcată de controverse, după ce Iranul a cerut tuturor naţiunilor musulmane să boicoteze evenimentul, deoarece organizatorii l-au invitat pe Salman Rushdie să susţină o prelegere.

Organizatorii Târgului de Carte de la Frankfurt şi-au apărat alegerea, spunând că libertatea de exprimare reprezintă o temă centrală a evenimentului din acest an, la care participă numeroşi scriitori şi edituri, la 10 luni după ce mai mulţi extremişti islamişti au pătruns în redacţia din Paris a săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo şi au masacrat cu focuri de armă aproape toată echipa redacţională a publicaţiei, informează afp.com.

"Simţim că lumea este marcată de o puternică radicalizare politică în acest an, iar libertatea de exprimare va fi o temă centrală", a declarat Juergen Boos, directorul evenimentului.

Târgul de Carte de la Frankfurt pare să fie unul deosebit de controversat în acest an, încă înainte de a-şi deschide porţile, datorită unei conferinţe de presă ce va fi susţinută, marţi, de scriitorul Salman Rushdie, pe numele căruia autorităţile iraniene au emis un decret de condamnare la moarte, după publicarea în 1989 a volumului său "Versetele Satanice".

Ayatolahul iranian Ruhollah Khomeini, liderul religios suprem din această ţară, a emis o "fatwa" pe numele lui Salman Rushdie, îndemnându-i pe musulmanii din lumea întreagă să îl ucidă pe scriitorul britanic de origine indiană. Din acest motiv, Salman Rushdie a fost nevoit să se ascundă şi să trăiască mulţi ani sub protecţia guvernului şi a poliţiei britanice, informează Mediafax.
 

Alte stiri din Carte

Ultima oră