O poetă israeliană născută în România a primit Premiul Literar Herbert 2019

13 Mar 2019 | scris de Marina Constantinoiu
O poetă israeliană născută în România a primit Premiul Literar Herbert 2019

Poeta israeliană Aghi Mishol a primit premiul literar Herbert 2019, creat ca omagiu adus poetului şi filosofului anticomunist polonez Zbigniew Herbert, după cum a anunţat fundația din Varșovia, citată de Times of Israel.

Născută în 1947 la Cehu Silvaniei, în Transilvania, România, într-o familie de evrei supravieţuitori ai Holocaustului şi emigrată în anii '50 în Israel, Mishol a publicat vreo 15 volume de poeme în ebraică.

"Este o mare onoare să primesc acest premiu și să mă alătur listei laureaților săi. Sunt cu atât mai emoţionată cu cât Zbigniew Herbert este unul dintre poeţii mei preferaţi", a declarat noua laureată contactată telefonic de agenția France Presse, scrie actualitte.com.

"Poezia ei este totodată plină de motive biblice şi poartă greutatea trecutului părinţilor care au supravieţuit Holocaustului". "Mama lui Mishol a fost deportată la Auschwiz-Birkenau iar tatăl ei într-un lagăr de muncă. Ei şi-au pierdut prima fetiţă. Aghi Mishol a fost primul lor copil născut după război, în satul Cehu Silvaniei", a cărui populaţie evreiască a fost decimată de Holocaust, aminteşte Mercedes Monmany, membru al juriului. "De aici subiecte precum rezistenţa individului în faţa ororilor lumii şi apărarea vieţii, foarte prezente în opera ei".

Mishol şi Herbert s-au întâlnit în 1991 la Ierusalim, când poetul polonez a primit Premiul literar decernat de Oraşul Sfânt.

"Aghi Mishol are darul magic de a transforma lucrurile simple în simboluri. Ea vorbeşte despre lucruri comune într-un mod terifiant", a subliniat poetul ucrainean Iuri Andrikovici, preşedintele juriului.

"Deşi refuză să fie definită ca o poetă angajată în politică, ea se angajează în ceea ce se întâmplă în propria ei ţară, evocă terorismul, construirea satelor evreieşti în teritoriile palestiniene", a adăugat poetul polonez Tomasz Rozycki.

Amos Oz, marele scriitor israelian decedat anul trecut, spusese cândva că "poemele lui Mishol pot povesti o istorie, cânta şi totodată dansa, totul în acelaşi moment".

Înmânarea premiului, însoțit de un cec de 50.000 de dolari americani, va avea loc la 15 mai la Varșovia, adaugă Times of Israel.

Anul trecut, premiul a ajuns la poeta irlandeză Nuala Ni Dhomhnaill, iar în 2017 la poetul sud-african și militant antiapartheid Breyten Breytenbach.

CREDIT FOTO: Iris Nesher/Times of Israel

 

 

Alte stiri din Carte

Ultima oră