Mircea Cărtărescu: România este țara în care te întrebi zilnic dacă să pleci sau să mai rămâi

14 Mar 2018
Mircea Cărtărescu: România este țara în care te întrebi zilnic dacă să pleci sau să mai rămâi

România va fi invitata specială a Târgului de carte de la Leipzig, care începe joi, 15 martie, și va dura până duminică 18 martie. Cu această ocazie, mai multi scriitori români au fost intervievați de presa germană despre starea de spirit din țara noastră. 

Cel mai tranșant a fost Mircea Cărtărescu. “Romania este țara în care trebuie să te întrebi zilnic dacă să pleci sau merită să mai rămâi. În ceea ce privește corupția din sistem, aceasta nu va trece în timpul unei singure generații de la o dominație generală a corupției la un stat de drept funcțional.

Dacă politicul va reuși să subordoneze justiția, atunci nu vom reuși să eliminăm niciodată cleptocraţia”, a declarat Cărtărescu, pentru Deutschlandfunk.

Dar el a dus lucrurile către o concluzie surprinzătoare: ”Există multă frumusețe în România, unde nu te aștepți. Există magie. Îmi place să trăiesc aici și nu mă mai gândesc să plec”, scrie Deutsche Welle.

Filosoful Andrei Plesu, în schimb, a vorbit despre faptul că opoziţia este slabă, dar şi despre protestele din stradă, dar a ţinut să sublinieze un aspect. “Au fost proteste, dar ele pot schimba ceva doar dacă guvernanții își apleacă urechea la doleanţele oamenilor”, consideră fostul ministru.

La Leipzig s-a deschis Tîrgul Internaţional de Carte. Pînă duminică, 18 martie, îşi prezintă aici peste 2.600 de expozanţi producţiile editoriale. Invitata de onoare este anul acesta România – care în urmă cu 20 de ani, în 1998, a mai avut această onoarea.

Salonul de carte din Leipzig se consideră a fi un cap de pod est-vest. În cadrul celor aproximativ 3.600 de întîlniri cu scriitori, lansări de carte, lecturi publice, dezbateri, concerte, spectacole de teatru sau prezentarea unor filme, publicul va avea prilejul să cunoască şi pe numeroşi autori din România.

Dintre cei 300.000 de vizitatori aşteptaţi, mulţi vor asista la manifestările publice la care vor fi prezenţi aproximativ 50 de autori din România.

Între autorii invitaţi se află: Mircea Cărtărescu, Varujan Vosganian, Cătălin Mihuleac, Herta Müller, Matei Vişniec, Filip Florian, Gabriela Adameşteanu, Norman Manea şi mulţi alţii.

 

Alte stiri din Carte

Ultima oră