Dan Mircea Cipariu cere demisia Ministrului Culturii. De Ziua Culturii, literatura contemporană a fost uitată!

10 Ian 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
Dan Mircea Cipariu cere demisia Ministrului Culturii. De Ziua Culturii, literatura contemporană a fost uitată!

Mai mult, Dan Mircea Cipariu acreditează ideea că, deși s-au aprobat cinci proiecte, mai mult, au rămas ceva bani, dar aceștia în mod intenționat nu sunt folosiți pentru sponsorizarea Galei Tinerilor Scriitori.

Ministerul Culturii a publicat, vineri, o listă cu cinci proiecte pe care le finanţează cu prilejul Zilei Culturii Naţionale în acest an, după ce a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că va aloca suma de 120.000 de lei pentru aceste proiecte.

Proiectele câştigătoare sunt: "Lansarea Anului Cultural «Martha Bibescu 130»", cu suma de 20.000 lei, "Între reuşită şi încercare. Respingere şi apropiere în cultura naţională", cu 19.050 de lei, "Terapie socială prin teatru contemporan", cu 18.000 de lei, "Monumente Uitate: Castele şi conace revitalizate", cu 19.875 de lei, şi spectacolul de teatru în spaţii neconvenţionale "România 2050", cu 10.000 de lei.

O simplă operație de aritmetică ne arată că din cei 120.000 de lei propuși, au fost alocate celor cinci proiecte, în total, suma de 86.925 lei, mai rămânând, așadar, 33.075 lei

Iată ce scrie pe Facebook Dan Mircea Cipariu:

„Prin Ordinul Ministrului Culturii (nr. 2803 din 14.12.2015), dl. Vlad Alexandrescu a făcut public normele metodologice privind finanţarea nerambursabilă pe anul 2016 a proiectelor culturale organizate cu prilejul Zile Culturii Naţionale”. Pe 8 ianuarie 2016, Ministerul Culturii i-a anunţat pe cei 5 câştigători ai proiectelor, în valoare de 120.000 lei. Stupefacţie!

Evaluatorii domnului Vlad Alexandrescu au exclus literatura română contemporană chiar de ziua lui Eminescu. GalaTinerilor Scriitori/Cartea de Poezie a anului 2015, un eveniment finanţat, între 2010 şi 2015, de către Ministerul Culturii şi AFCN, a fost ras, în urma evaluării scandaloase şi ruşinoase a noilor „comisari” ai domnului Vlad Alexandrescu.

 

Am cerut, în virtutea legii şi a transparenţei şi profesionalismului atât de clamate de dl. Alexandrescu (filolog, de altfel!), toate documentele prin care voi dovedi interesele partizane şi lipsa de profesionalism a echipei aduse de domnul ministru. Până când va fi gata ancheta acestui caz revoltător de alungare a valorilor literaturii române vii din spaţiul public, prin intermediul pixului ministerial al domnului Alexandrescu, îi cer public Demisia.

 

Un gest de onoare pentru fapte lipsite de onoare! Anunţ public că în timpul mandatului ministerial al domnului Vlad Alexandrescu nu voi mai depune proiecte şi voi refuza orice fel de colaborare cu acest minister. Pentru mine, dl. Vlad Alexandrescu este un ministru care s-a autodemis cu acest gest incalificabil de a nu finanţa literatura română contemporană!


P.S. Un cititor îmi atrage atenția că Ministerul Culturii nu a cheltuit toți banii prevăzuți pentru Ziua Culturii Naționale, 120.ooo lei, tocmai pentru ca să nu fie finanțat programul Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2015. Pur și simplu, la cabinetul ministrului au fost alese cele 5 proiecte, fără să fie cheltuiți toți banii prevăzuți. Incredibil, dar adevărat!”

Alte stiri din Carte

Ultima oră