A murit traducătoarea Micaela Ghiţescu, deţinută în închisorile comuniste, decorată de preşedintele Portugaliei

14 Mai 2019 | scris de A.V.
A murit traducătoarea Micaela Ghiţescu, deţinută în închisorile comuniste, decorată de preşedintele Portugaliei

Traducătoarea Micaela Ghiţescu, deţinută în închisori comuniste şi decorată de preşedintele Portugaliei cu cea mai înaltă distincţie, a murit la vârsta de 87 de ani, informează News.ro.

Micaela Ghiţescu, decorată la Bucureşti de preşedintele Portugaliei în 2015 cu însemnele de Mare Ofiţer al Ordinului Infante Dom Henrique, a tradus în română peste 80 de autori importanţi ai literaturii portugheze şi braziliene.

Născută la Bucureşti, pe 18 iulie 1931, a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din Bucureşti, începută în 1949 şi absolvită în 1957, deoarece în perioada 1952 - 1955 a fost arestată şi condamnată la închisoare (Uranus, Jilava, Mislea) şi eliberată în urma amnistiei din 1955.

A fost una dintre primele victime ale torţionarului Alexandru Vişinescu în perioada când era închisă la Mislea, fiind pedepsită timp de o lună pentru că a îndrăznit să ceară săpun.

Micaela Ghițescu a ispășit o condamnare politică de trei ani în urma arestării în cadrul „Lotului francez”, format din eleve şi profesoare de la Liceul Francez.

În anii 1970 a început colaborarea cu mai multe edituri şi a realizat dicţionare, manuale şi alte cărţi didactice,  precum şi un număr de 30 de  traduceri  literare, mai ales din sfera literaturii portugheză şi braziliană.

Portugheza a învăţat-o în jumătate de an, iar Ghiţescu vorbea perfect şi germană, franceză, engleză şi spaniolă.

În 1978 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor, în 1984 a primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru tra­ducere, iar în 1986, Medalia „Premiu de traducere” a Societăţii de Limbă Portugheză din Lisabona.

A colaborat cu Memoria - revista gândirii arestate de la apariţie, iar din 2003 a condus cu foarte multă implicare publicația ajunsă la al 107-lea număr.

Înmormântarea va avea loc miercuri, 15 mai, la Cimitirul Belu Ortodox, la orele 13.00.
Micaela Ghițescu va fi depusă la capela cimitirului Bellu.

Urmăriţi-o pe Micaela Ghiţescu în emisiunea Eugeniei Vodă, "Profesioniştii".

 

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Carte

Ultima oră