A murit marele scriitor israelian Amos Oz. "Nefericirea are nevoie să fie explicată, fericirea vorbește de la sine", spunea

28 Dec 2018 | scris de M.C.
A murit marele scriitor israelian Amos Oz. "Nefericirea are nevoie să fie explicată, fericirea vorbește de la sine", spunea

Amos Oz, celebrul scriitor israelian, un înflăcărat susținător al ''soluţiei celor două state'' în conflictul israeliano-palestinian, unul dintre marii prozatori ai lumii, multipremiat și tradus în zeci de limbi, a decedat vineri, la vârsta de 79 de ani, în urma unui cancer, a anunţat fiica autorului.

"Mulţumesc tuturor celor care l-au iubit", a scris fiica scriitorului, Fania Oz-Salzberger, pe Twitter într-un articol prin care îi anunţa decesul.

Scriitorul israelian era un înflăcărat apărător al păcii, iar romanul său autobiografic, "Poveste despre dragoste şi întuneric", a avut un succes internațional și a fost ecranizat de actrița și regizoarea Natalie Portman.

În cariera de peste 50 de ani, Oz a consemnat renaşterea ţării sale din cenuşa Holocaustului, după conflictelor interne dintre evrei şi arabi sau după cele dintre stânga şi dreapta.

A obţinut succesul internaţional şi era unul dintre favoriţii la premiul Nobel pentru Literatură, potrivit caselor de pariuri, deşi opiniile sale politice îi aducea critici în ţara natală, notează Reuters.

Născut la Ierusalim din părinţi imigranţi din Europa de Est, Oz s-a mutat într-un kibbutz la vârsta de 15 ani, după sinuciderea mamei. A luptat în conflictele armate din Orientul Mijlociu din 1967 şi 1973, experienţe care l-au îndreptat către susţinerea unui compromis teritorial cu palestinienii.

Printre scrierile sale se numără ''Poveste despre dragoste şi întuneric'', un roman autobiografic pe care actriţa şi regizoarea Natalie Portman l-a adaptat pentru cinema în 2016.

"A fost o poveste despre dragoste şi lumină, iar acum un mare întuneric", a spus preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, într-o declaraţie care îl omagiază pe scriitor. "Odihneşte-te în pace, dragă Amos! A fost o mare onoare!".

Amos Oz a fost ani la rând unul dintre favoriții la Premiul  Nobel pentru Literatură.

Printre cele peste 30 de premii şi distincţii primite de autor se numără: Premiul Păcii al Editorilor Germani (1992), Premiul Goethe (2005), Premiul Grinzane Cavour (2007), Premiul Príncipe de Asturias pentru literatură (2007), Premiul Heinrich Heine (2008), Premiul Franz Kafka (2013).

Despre România, a declarat la un moment dat: Amos Oz: „Pentru mine, România nu e o ţară străină, cum ar fi, să zicem, Islanda. Există o familiaritate. Nu-mi sunt străine melodiile, dansurile, costumele tradiţionale. Am văzut versiuni diferite, transilvanene, basarabene, bucovinene, am fost acolo şi am mai văzut aceste tradiţii. Îmi sunt familiare chiar şi sunetele limbii române pentru că, atunci când eram copil, cam 10% din populaţia Israelului vorbea româneşte. Un mare cotidian de care-mi aduc aminte se numea Viaţa noastră. La radio şi în restaurante, pe străzi, în cafenele, auzeai de multe ori româneşte. Astfel că până şi limba de bază a oamenilor din România imi e familiară. Călătorind prin micile sate de la poalele munţilor Carpati, mă gândeam că, cine ştie, unii dintre strămoşii mei au trăit acolo multe secole. Într-un fel, spiritul lor mai este în aceste locuri…”

 

 

 

Alte stiri din Carte

Ultima oră