Te duci la interviu pentru un loc de muncă? Şase întrebări pe care să le adresezi angajatorului

09 Mai 2015
Te duci la interviu pentru un loc de muncă? Şase întrebări pe care să le adresezi angajatorului
 Atunci când te pregătești pentru un interviu este esențial să anticipezi întrebările care îți vor fi adresate, pentru a răspunde prompt, sigur și pentru a nu omite detalii din experiența ta, care te-ar avantaja în fața celorlalți candidați. La fel de important, însă, este să știi ce întrebări să adresezi la rândul tău angajatorului, ne sfătuiesc cei de la Webhelp România, pe blogul lor. La un interviu de angajare, cel care se ocupă de recrutare te va întreba dacă ai întrebări.

Tu ai la dispoziție două alternative:

1. Să îi spui simplu că “Nu”, ori că a ți-a răspuns, deja, la toate întrebările, atunci când ți-a detaliat cerințele job-ului, ori ți-a prezentat compania.

2. Să ai câteva întrebări pregătite.

Dacă alegi prima variantă riști să pierzi job-ul respectiv. Pentru că el nu te întreabă doar din politețe!

Acel moment este un pretext în plus să convingi că ești persoana potrivită pentru job, iar angajatorul să se convingă dacă ești sau nu persoana potrivită. Cei care recrutează au așteptări de la tine chiar și pe final de interviu, să le adresezi întrebări inteligente, să vadă că ești, cu adevărat, interesat de acel job.

Iată recomandările specialiștilor în recrutare din cadrul Webhelp România, cu privire la câteva dintre întrebările pe care să le adresezi chiar tu la interviul de angajare. Alege ce ți se potrivește și mergi la interviul de angajare cu încredere!

1. Ce oportunități de dezvoltare oferă această companie?

Este important să știi la ce să te aștepți când iei în considerare un job, pentru că poate să nu fie ceea ce îți dorești, iar în mai puțin de un an să fii nevoit să reiei procesul de căutare al job-ului potrivit pentru tine.

Pe de altă parte, întrebarea îi oferă celui care te recrutează impresia că ești un candidat ambițios, interesat să obțină performanțe, iar dacă ți se oferă oportunități de dezvoltare și de promovare vei rămâne în companie pentru o perioadă îndelungată.

2. Acest post este nou, ori a devenit vacant în urma plecării altei persoane?

Acest răspuns va oferi noi informații despre companie. Dacă este vorba despre un post nou, acest semn indică o dezvoltare a companiei și interes să investească resurse în această direcție. La fel de bine, dacă este un post devenit vacant, este util să știi și care a fost motivul. Oricum, faptul că adresezi această întrebare va dovedi celui care te recrutează că ești o persoană prudentă, nu impulsivă, care își alege cu grijă job-urile.

3. Care sunt obiectivele majore care se așteaptă de la mine?

În cazul în care prezentarea angajatorului nu este suficientă, ori dacă nu ai înțeles foarte bine așteptările pe care le are de la cel care va ocupa postul respectiv, este un moment foarte bun să adresezi întrebarea. Din perspectiva angajatorului, întrebarea îl va face să înțeleagă faptul că ești cu adevărat interesat de acest job și vrei să înțelegi cât mai bine așteptările / responsabilitățile / scopurile pe care trebuie să le atingi.

4. Câți colegi voi avea în echipă și care va fi poziția mea în rândul lor?

Răspunsul oferi de angajator îți va oferi o imagine mai bine conturată a echipei din care vei face parte, precum și a statutului tău în ierarhia organizației.

5. Aveți întrebări suplimentare sau îngrijorări cu privire la abilitățile mele de a îndeplini cerințele acestui job?

Dacă, pe parcursul interviului, angajatorul are semne de întrebare asupra ta, ori dacă simți că nu l-ai convins, profită de ultimele minute de interviu pentru a adresa această întrebare. Îl provoci să-ți răspundă, iar dacă este sincer o va face. Astfel că tu poți profita și poți adăuga alt element esențial despre experiența ta, pe care l-ai omis inițial.

6. Ce așteptări aveți de la mine în prima, în primele trei luni și după un an?

Dacă adresezi această întrebare, în care amintești o perioadă mai mare de timp, angajatorul va ști că ești determinat să petreci mult timp alături de companie și nu ai obiceiul de a schimba frecvent job-urile. Pe de altă parte, îți oferă și ție informații cu privire la planurile pe care le au pe termen scurt și mediu și dacă ritmul descris de angajator se potrivește ritmului tău sau dinamicii tale de muncă.

Alte stiri din Cariere

Ultima oră