De ce se feresc femeile de domeniul IT?

13 Mai 2016 | scris de Istvan Deak
De ce se feresc femeile de domeniul IT?

Europarlamentarul german Terry Reintke este îngrijorată în privința subreprezentării femeilor în industria tehnologiilor informației și comunicațiilor (ICT), dar și în ceea ce privește riscurile privind violența virtuală bazată pe gen și măsurile pentru gestionarea acestei probleme. Ea este convinsă că internetul ne-a schimbat radical viețile, dar că, totuși, anonimatul online poate stârni multe tipuri de violență.

”Violența împotriva femeilor nu este un fenomen care își are originea în online. Internetul este platforma unde această violență devine o problemă din ce în ce mai mare. Lumea virtuală este expresia unei societăți în care există multă violență împotriva femeilor. Femeile, în special cele care sunt foarte active pe internet, pot fi amenințate, urmărite sau hărțuite și toate aceste lucruri pot duce la violență fizică.

Există un cadru penal care ar trebui să prevină acest lucru, dar nu au fost făcute destule proceduri pentru a-l adapta la era digitală. Poliția și autoritățile judiciare trebuie să fie antrenate mai bine, trebuie să coopereze la nivel european, deoarece internetul funcționează la nivel transfrontalier. De asemenea este important ca rețelele ce combat aceste forme de violență să fie susținute de Comisia Europeană. Mai mult, internetul poate fi folosit ca un mijloc pentru a contracara violența împotriva femeilor”, susține Reintke.

Cât privește delimitarea dintre libertatea de exprimare și protejarea utilizatorilor de internet, părerile sunt împărțite.

”Libertatea de exprimare, în special exprimarea pe internet, este baza discursului nostru social. Totuși, libertatea de exprimare ajunge să fie amenințată. Intimidarea oamenilor pe Facebook și Twitter, în special intimidarea femeilor, de exemplu activistele feministe, ajunge de la insulte simple la exprimare dorinței de viol sau a prejudiciilor fizice. Acest lucru nu reprezintă libertate de exprimare, si trebuie luate măsuri în această privință la nivel transfrontalier și european”, adaugă ea.

În Europa doar 9% dintre programatorii și 19% dintre antreprenorii din industria tehnologiilor informației și comunicațiilor sunt femei.

”Sectorul industriei tehnologiilor informației și comunicațiilor este dominat de bărbați în Europa, fapt ce nu le încurajează pe femei să devină antreprenoare sau să-și depună candidatura pentru locuri de muncă. Acest lucru nu este rău numai pentru femei, ci și pentru societate, pentru că se pierde mult potențial. Ne dorim să transmitem prin acest raport faptul că există instrumente concrete pentru a schimba situația. De exemplu, trebuie investit mai mult în această privință și susținuți cei care ajută femeile să acceseze fonduri și să-și înființeze întreprinderi”, a încheiat europarlamentarul german.

Alte stiri din Cariere

Ultima oră