Regizorul Alexandru Darie: “Scena nu iartă niciodată nesinceritatea!”

15 Iun 2015 | scris de Cristi Severin
Regizorul Alexandru Darie: “Scena nu iartă niciodată nesinceritatea!”
La 15 iunie, regizorul de teatru Alexandru Darie îşi sărbătoreşte ziua de naştere. La ceas aniversar îi spunem “La mulţi ani!”.

A crescut în teatru, mai bine zis, la Teatrul de Comedie, însoţindu-şi părinţii (Iurie Darie și Consuela Roșu) la repetiţii. Dragostea pentru teatru a fost, aşadar, una firească. Măştile şi diferite elemente de recuzită i-au fost jucării, apoi, pe măsură ce anii au trecut, din culise a intrat… pe scenă.  “De la 6 ani am făcut figurație, și în «Capul de rățoi» și în alte spectacole...”, a mărturisit Alexandru Darie. În 1983 a absolvit IATC, secția Regie Teatru și Film. Succesul internaţional a venit în 1991, odată cu spectacolul “Visul unei nopți de vară”, pe care “The Guardian” l-a considerat “cea mai bună montare de la producția cu același nume semnată de Peter Brook”, fiind distins, la prima ediție a Festivalului Național de Teatru “I.L. Caragiale”, cu premiile pentru cel mai bun regizor și pentru cele mai bune costume.

Alexandru Darie a regizat zeci de spectacole preţuite de public, iar din 2002 este manager al Teatrului Bulandra, unde, anul trecut, a pus în scenă spectacolul “Conversaţie după înmormântare”, de Yasmina Reza. Alexandru Darie îşi structurează cu meticulozitate fiecare moment căruia îi dă viaţă pe scenă, de aici şi garanţia calităţii spectacolelor sale. “În meseria noastră trebuie să fii extraordinar de sincer. Scena nu iartă niciodată nesinceritatea! Ca artist, trebuie să fii un om sincer, nu te poţi preface că faci ceva!”, consideră regizorul Alexandru Darie.

Alte stiri din Calendar

Ultima oră