Petre Roman: “Lupta dă un sens vieții”

22 Iul 2015 | scris de Cristi Severin
Petre Roman: “Lupta dă un sens vieții”
Fostul premier al României, Petre Roman, îşi sărbătoreşte ziua de naştere la 22 iulie. La ceas aniversar îi spunem “La mulţi ani!”.

“Cel mai frumos moment al anului 2015 a fost acela în care am redevenit profesorul și omul de știință din domeniul hidrologiei și am elaborat un raport de expertiză pentru a dovedi că societatea « Hidroelectrica» - atâția ani furată prin contracte semnate în defavoarea intereselor sale - se afla într-un caz de forță majoră (secetă accentuată) când nu a putut livra energia electrică contractată într-o perioadă din 2011-2012. Poate nu pare ceva deosebit și totuși este. Întâi, am fost din nou eu însumi, cu o capacitate pe care mă întrebam câtă mai e. Apoi, mi-am putut ajuta familia și, nu mai puțin important, am putut contribui la eventuala respingere a unor pretenții inacceptabile în dauna celei mai importante companii publice românești. Curios lucru este că să fi fost încă deputat (cum era normal și legal) nu puteam fi expert! Absurd, nu?”, subliniază Petre Roman şi continuă: “Am câteva proiecte politice cu finalizare în 2016 pentru care muncesc intens acum... dar nu le voi numi pentru moment. Promit să vorbesc despre ele. Mă bucur atunci când sunt îndemnat de oameni pe care nu-i cunosc «,Domnu’» Petre, sau «Domn Petrică, nu te lăsa!» .Chiar asta fac, nu mă las. Nu mă las și îmi amintesc de cuvintele lui Gheorghe Brătianu, înscrise pe zidul de la Memorialul Sighet :« Adevărul rămâne, indiferent de soarta acelora ce l-au servit».

Împlinesc 69 de ani. Poate că nu e puțin, dar nu e mult dacă facultățile intelectuale și fizice funcționează cumsecade. Am răspunderi mari de îndeplinit. E vorba de feciorul meu, Petrișor, și soția, Silvia. De un an a apărut și  nepoțica mea, Isabela, fiica Oanei. Cu Silvia și Petrus viața mea a fost exact ca în versurile lui Nichita Stănescu: «A venit la mine “Da”/care tocmai învia/ Și-a venit la mine “Nu” /de însumi vărsat în tu ».

În viața politică am traversat în acest an momente nedrepte și urâte. Acelora care, ca și mine, își caută dreptatea și își apără demnitatea le pot spune un lucru vechi și simplu: nu există o metodă unică de aflare a adevărului. Mai mult decât rezultatul contează lupta. Vine și rezultatul, mai devreme sau mai târziu. Dar rezultatele nu au cum să fie întotdeauna favorabile. Lupta însă dă un sens vieții. Cum ne spune Arghezi :«Dreptatea, deocamdată, înfrântă tot mai cere /Răsplata măsurată pe muncă și durere». Mă strădui neîncetat ca viața și drumul meu în viață să nu se despartă.  Să găsesc în fiecare zi un loc și un timp pentru bucurii. Este ceea ce urez și eu cititorilor : Bucurie!”, exprimă fostul premier şi deputat. La mulţi ani, domnule Petre Roman!

  

Alte stiri din Calendar

Ultima oră