Muzicianul Andrei Tănăsescu şi arta de a crea poeme muzicale

20 Iun 2015 | scris de Cristi Severin
Muzicianul Andrei Tănăsescu şi arta de a crea poeme muzicale
Compozitorul şi pianistul Andrei Tănăsescu, reputat dascăl al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi membru al Uniunii Compozitorilor, Muzicologilor şi Realizatorilor de Film din România, îşi sărbătoreşte, la 20 iunie, ziua de naştere. În prag aniversar îi spunem “La mulţi ani!”
S-a născut în 1955 pe 20 ale lui Cireşar, 1955. Muzica i-a scânteiat în inimă şi-n gând încă din copilărie. A studiat în paralel pianul şi vioara la Liceul de Muzică nr. 1 din Bucureşti, instituţie de învăţământ de prestigiu care a format nume de seamă ale muzicii româneşti, apoi a absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu la clasa de compoziţie a marelui Tiberiu Olah, precum şi la clasa de pian a lui Florino Dellatola.
Muzicianul Andrei Tănăsescu şi-a urmat destinul, îmbrăţişând atât în cariera de compozitor cât şi pe cea de pianist. În dubla calitate, de compozitor şi de pianist a câştigat premiul “Henryk Wieniawski” (Poznan, în Polonia - 1995) pentru lucrarea “Poem pentru vioară şi pian” şi premiul A.T.M. din Bucureşti pentru activitatea pianistică şi artistică. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte în ţări precum Franţa, Coreea de Sud, Japonia, Italia, Olanda şi Finlanda. Compoziţiile muzicianului Andrei Tănăsescu abordează aproape toate genurile muzicale, de la cameral la vocal-simfonic. În muzica de scenă şi-a pus semnătura pe “Un tip de modă veche” – music-hall, livret Tudor Popescu, în muzica de teatru – “Mătrăguna” - pentru piesa cu același nume de Niccolo Machiavelli. A semnat coloanele sonore ale peliculelor “Escapada”, “A doua cădere a Constantinopolului”, “Viața ca o poveste”, “Apocalipsa după Cioran”, “Construct”, “Boborul”, “Memorialul Sighet”. Regizorul Sergiu Nicolaescu a colaborat cu Andrei Tănăsescu pentru filmul “Noi, cei din linia întâi”, unde a interpretat rolul pianistului.

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră