Loredana Groza: “Dacă nu încerci, nu reuşeşti!”

10 Iun 2015 | scris de Cristi Severin
Loredana Groza: “Dacă nu încerci, nu reuşeşti!”
Loredana Groza îşi sărbătoreşte la 10 iunie ziua de naştere. La ceas aniversar îi spunem “La mulţi ani!

A debutat la doar 14 ani. “Steaua fără nume”, concurs pe care l-a câştigat adolescenta Loredana Groza, i-a deschis orizontul spre universul fascinant al muzicii. A ajuns vedetă mai devreme decât se aştepta. “Ca să poţi participa la «Steaua fără nume» trebuia să ai 17 ani. Dar le-am căzut cu tronc celor care m-au văzut la Focşani, la o fază pe ţară a Festivalului Cântarea României, Dumitru Moroşanu şi  Jolt Kerestely, care erau în juriu. M-au văzut şi m-au chemat să mă întrebe cine sunt, câţi ani am, să ştie mai multe lucruri despre mine. Când le-am zis că am 14 ani, le-a căzut cerul în cap: «Ce ne facem cu fetiţa asta să putem s-o aducem la Bucureşti, să-i dăm o şansă să participe la «Steaua fără nume?» Nu-mi venea să cred! Mi se părea imposibil! Moroşanu a spus: «Să vii la preselecţie. Acolo, vedem noi ce facem. N-o să spui niciodată câţi ani ai dacă te întreabă. O să te facem să arăţi mai bătrînă, cu nişte fuste mai largi, să pari mai mare, cu ochelari». Şi… aşa am apărut. Parcă eram Nana Mouskouri. Cu ochelari! Când m-am văzut…nici n-am putut să mă uit la mine. Mi se părea că arăt… horror. Cu un machiaj puternic, ca să mă maturizeze. Dar juriului şi publicului i-a plăcut de mine. Şi am câştigat «Steaua fără nume»”, îşi aminteşte Loredana despre zorii carierei.

A câştigat apoi trofeul Festivalului Mamaia, în 1986, şi a pornit pe drumul sinuos, dar frumos al muzicii uşoare, fiind în acelaşi timp, o elevă excepţională. A fost interzisă la Televiziunea Română, nici astăzi nu ştie de ce şi cine a ţinut morţiş să o scoată de pe post. La nici 17 ani, Loredana a imprimat un album care s-a bucurat de mare succes. ”Când am scos primul meu album pe vinil şi pe casetă: «Bună seara, iubite», s-a vândut într-un milion şi jumătate de exemplare. Un album care nu fusese niciodată promovat la televiziune. Doar la radio, un pic, noaptea, pentru că doar noaptea mai dădeau cântecele astea imperialiste, cum le-au catalogat unii colegi de la Uniunea Compozitorilor. Cântecele lui Avramescu erau altfel, era muzică electronică, de dans. Cei care ţineau în frâu muzica au fost şocaţi, iar cei care erau la Uniunea Compozitorilor mi-au spus, indirect că, dacă voi continua aşa, am să ajung de căruţă. Şi iată că n-a fost aşa”, zâmbeşte Loredana.

Au trecut de atunci mulţi ani. Loredana a lansat numeroase hituri, dar n-a ţinut niciodată socoteala albumelor sale, ci, mai degrabă a cântat după cum i-a rezonat sufletul trecând hotarul muzicii uşoare, spre alte genuri muzicale, captivându-şi întotdeauna auditoriul. Are în repertoriu mai bine de 600 de cântece. “Vreo 50 de cântece sunt scrise de mine, după ’90, când am simţit că trebuie să fiu mai mult decît cântăreaţă, că trebuie să mă implic în muzica mea. Dacă nu încerci, nu reuşeşti!”, consideră artista care surprinde publicul de fiecare dată prin vocea puternică şi prin ţinutele elegante şi electrizante pe care le poartă, atât în spectacole, cât şi în viaţa de zi cu zi. 

La mulţi ani, Loredana!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră