Astăzi este ziua ta - Viorel Moldovan

06 Iul 2016 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Viorel Moldovan

Aflat în postura de antrenor secund al naționalei noastre, la actualul Campionat European (încă în desfășurare) suntem siguri că fostul puternic atacant și-ar fi dorit (în sinea lui) de multe ori să intre pe teren pentru a ajuta echipa României în încercările ei disperate de a bate Albania, dacă tot n-au avut ecou la jucători sfaturile și observațiile sale avizate! Însă cu „mămăligichi” ai noștri aflați pe gazon nu poți face un „doboș-tort” ca ungurii, care măcar au ieșit din grupe!

S-a născut la 8 iulie 1972, în Bistrița, și-a început fotbalul la Clubul de juniori „Viitorul Bistrița”, unde i-a fost suficient numai un an pentru a demonstra că în ghetele lui stă viitorul unui mare fotbalist. Trece la seniori și este cooptat, firesc, de Gloria Bistrița, care evolua în Divizia A, unde joacă timp de patru ani în 84 de meciuri, înscriind 22 de goluri. Ascensiunea este evidentă, joacă 2 ani la Dinamo București (1993-1995), apoi începe aventura la echipe de primă mână „de afară”: Neuchatel Xamax, Grasshopper, Fenerbahce, Nantes, Servette Geneva, etc.

În 2005 se întoarce în țară, evoluează un sezon la F.C.Timișoara, și-și încheie cariera de fotbalist la Rapid București în 2007. În palmaresul său de jucător figurează Cupa României (2006) cu Rapid București, titlul de campion al Elveției (1998) cu Grasshopper Zurich, campion al Franței (2001) cu F.C.Nantes. A adunat 70 de selecții în naționala României, a marcat 25 de goluri și a evoluat la patru competiții majore: Campionatele Mondiale din 1994 și 1998, precum și Campionatele Europene din 1996 și 2000. După retragerea din activitatea de jucător, a preluat funcția de director sportiv la Unirea Urziceni.

A trecut apoi la antrenorat și-a început prin a pregăti echipa F.C.Vaslui, preț de 19 meciuri, în sezonul 2008-2009. Preia echipa F.C.Brașov, pe care o antrenează în sezonul 2009-2010, urmând să stea, pentru puțin timp, pe banca tehnică a echipei Sportul Studențesc. După trei ani liber de contract, Moldovan preia pe Rapid București (în septembrie 2013) cu scopul de promovare, deoarece echipa fusese retrogradată în divizia secundă. Își îndeplinește obiectivul dar, din păcate, Rapidul este tras pe „linia moartă”.

În ultima vreme a fost selecționerul naționalei de tineret U-21 a României și adjunctul lui „tata Puiu” la națională. În timpul acestui Campionat European, pe când alor noștri li se împleticeau picioarele în fața albanezilor, „Moldo” a semnat pe doi ani cu echipa franceză de ligă secundă A.J.Auxerre.

Poimâine, însă, componentul „Generației de Aur” a fotbalului românesc, prolificul atacant de ieri și respectatul antrenor de azi, împlinește 44 de ani. Să-i urăm multă sănătate, zile bune, reușite în carieră și o promovare fără emoții în prima ligă franceză cu proaspăt preluata echipă. La mulți ani, Viorel Moldovan!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră