Astăzi este ziua ta - Valentin Stan

23 Feb 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Valentin Stan

Cineva spunea că istoria este cea mai frumoasă și mai cuprinzătoare poveste. Analizată, înțeleasă, studiată, repovestită devine știință. Dar istoria nu înseamnă doar o înșiruire de date, frumos aranjate cronologic, nu înseamnă doar regi, dinastii, bătălii, războaie, adică toată frământarea beligerantă a omenirii. Istoria înseamnă și transformări sociale, evoluții ale civilizației, culturii, artei, etc., și nu în ultimul rând o imensă scenă politică, cu toate ațăraiele și sforile ei trase.

Ei bine, când un istoric fascinat de această componentă a evoluției umane: politicul, după ce-i înțelege mecanismele încă de la facerea lumii, se apleacă asupra acestei activități desfășurată „la zi”, tinde să devină și un bun analist politic. Așa este Valentin Stan.

Născut la 23 februarie 1959, în București, descris „școlărește”, Valentin Stan este un istoric și un analist politic român, profesor doctor la Facultatea de Istorie a Universității din București, catedra de istorie universală, cu dese participări (mai ales în ultimul deceniu) în mass-media românească. Cum spuneam, îndrăgostit de această „cea mai frumoasă poveste”, face Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității din București, cu specializare în istorie universală contemporană, pe care o absolvă în anul 1984. În 1987, obține definitivarea în învățământ.

În tot acest timp, îl găsim profesor de istorie în învățământul liceal, la Râmnicu Vâlcea (1984-1988). Cum istoria (chiar la nivel de individ) înseamnă o permanentă evoluție, în perioada 1988-1990, Valentin Stan este cercetător științific la Institutul de Studii Istorice și Social-Politice. După „momentul decembrie 1989” drumurile se deschid dintr-o dată, timpul pare a nu mai avea răbdare cu oamenii, adevăratele valori (teoretic măcar) încep să se cearnă.

Absolvă cursul pentru diplomați și relații internaționale de la Institutul de Studii Internaționale al Universității din Leeds, Marea Britanie, sub egida Foreign Ofiice, în 1991. Totodată, este deja diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, în perioada 1990-1993; în perioada 1993-1994, detașat în cadrul MAE, pentru activitate de cercetare științifică, la Institutul Român de Studii Internaționale (IRSI). Perioada 1995-1996 îl înfățișează coordonator de programe în domeniul relației dintre protecția drepturilor omului și securitatea internațională la Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului din România-Comitetul Român Helsinki.

Pe parcursul perioadei 1991-1997 a fost cadru didactic asociat al Facultății de Istorie a Universității din București. Din martie 1997, este lector titular la Facultatea de Istorie a Universității din București, catedra de istorie universală, specialitatea relații internaționale și istorie contemporană universală, iar, din 2002, conferențiar titular la Facultatea de Istorie a Universității din București, catedra de istorie.

În ceea ce privește „participările în mass-media românească”, să amintim că era cunoscut cititorilor Jurnalului Național (prin 2007-2008), începând din martie 2010 a fost realizatorul emisiunii „Conexiuni”, la Antena 3, a cochetat și cu postul România TV, cu B1 TV, cu Antena 3 la „Sinteza zilei”, iar, din 9 octombrie 2015, are o emisiune de tip „one man show”, la Neptun TV, în fiecare vineri seara, numită „Insuportabil.ro”.

Astăzi, cunoscutul analist împlineşte 59 de ani. Să-i urăm multă sănătate, clipe frumoase lângă cei dragi, bucurii şi cât mai dese prezenţe în spaţiul public, pentru că este nevoie de pertinenta sa opinie în bunul mers al cetăţii şi al ţării. La mulţi ani, domnule profesor!

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Calendar

Ultima oră