Astăzi este ziua ta - Titus Andrei

06 Mai 2019 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Titus Andrei

Multă muzică bună a ajuns la urechile domnului Titus Andrei de-a lungul unei jumătăți de veac, de când este implicat în acest fenomen!

Pe lângă faptul că, în tinerețe, el însuși a fost un „producător” de muzică, în ultimele patru decenii a realizat și prezentat numeroase emisiuni muzicale, a ascultat zeci de mii de piese pentru a alcătui topuri, clasamente, categorii, selecții pe curente muzicale, pe ani, pe genuri, pe influențe artistice, toate, dar absolut toate, pentru Măria Sa Ascultătorul sau Telespectatorul său.

A vibrat muzical, a gândit melodic și-a acționat mental însușindu-și, în fond, „duhul” cântecelor, încercând să împărtășească bucuria divină a sunetelor cu toți și să intuiască preferințele celor ce i-au urmărit și-i urmăresc emisiunile.

S-a născut la 6 mai 1947, în localitatea Măicănești, județul Vrancea. A urmat liceul Pedagogic din Galați, unde ia cursuri de vioară.

Din fericire, pe lângă muzica clasică obligatorie în scopul folosirii instrumentului, prinde perioada de început, poate cea mai bună, a muzicii rock (din păcate, în acea perioadă, prea puțin difuzată la postul național de radio din motive binecunoscute) a anilor 60-70.

În anul 1972 absolvă Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București , fiind angajat imediat la Radiodifuziunea Română prin repartiție guvernamentală, din 1987 coordonând activitatea redacției de muzică ușoară de la postul public de radio.

Între anii 1968-1974 face parte din sextetul Cantabile condus de soprana Smaranda Toscani, grup care, pe atunci, colabora cu Teatrul muzical „Ion Vasilescu” din București.

Împreună cu grupul Cantabile i-a acompaniat pe artiștii teatrului, făcând background la festivalurile care existau atunci, cântând atât din muzica ușoară românească, cât și din preluările internaționale. Scurtă vreme face parte și din grupul vocal Studio 8 condus de Dudu Atanasiu.

La radio debutează în cadrul emisiunilor realizate de Victoria Andrei și Ion Ghițulescu, însă cei care-l ajută în formarea sa profesională sunt Vasile Donose și Daniela Caraman-Fotea (cu acesta din urmă scoate, în 2004, un dicționar cu date biografice despre artiștii și trupele care cântă muzică pop și dance „Alternative pop-dance”).

Între anii 1975-1983 are emisiuni la Radio Vacanța de pe Litoral, iar în 1984 Televiziunea Română îl contactează pentru a realiza împreună cu Doru Dumitrescu emisiunea atât de cunoscută: „Album duminical”. Atunci, prin studioul emisiunii au trecut aproape toți marii cântăreți de muzică pop, ușoară, folk și rock de la noi.

La începutul anilor 90 preferă să facă emisiuni nocturne la Radio România Tineret, sub egida „nopți muzicale de week-end”.

În anul 1991 devine realizatorul emisiunii „Oriunde te vei afla, nu regreta această noapte”, câștigă o largă audiență și premiul pentru cel mai ascultat program al anului din partea revistei muzicale „Vox pop-rock”. Totodată este cunoscut și ca realizator al emisiunii „Șlagăr top-rock”, cel mai complex top de muzică românească.

Face parte din juriile de la majoritatea festivalurilor județene și naționale, de-a lungul timpului realizează la Radio România Actualități celebra emisiune care s-a numit pe rând „La microfon, melodia preferată”, „Curierul melodiilor”, „O melodie pentru fiecare”, fiind desemnat „omul anului” pentru promovarea muzicii românești, în 1997, de Radio Iași.

Astăzi, cunoscutul realizator împlinește 72 de ani. Să-i urăm în toate sonoritățile și în toate limbile muzicale ale pământului multă sănătate, un ocean de bucurii și o mare de clipe minunate. Un cor de gânduri bune! Mulțumim pentru muzica ce ne-ai oferit-o! La mulți ani, Titus Andrei!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră