Astăzi este ziua ta - Octavian Bellu

17 Feb 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Octavian Bellu

De peste trei decenii la cârma lotului feminin de gimnastică (s-a retras însă de mai multe ori, ultima oară chiar după turneul preolimpic de la Rio de Janeiro), Octavian Bellu rămâne cel mai mare antrenor pe care l-am avut vreodată, preluând gimnastica românească de pe o înaltă poziţie, acolo unde o lăsase Bela Karolyi, fostul antrenor al Nadiei Comăneci, stabilit în 1981 în SUA.

Antrenorul cu cel mai mare succes din lume (cum a fost declarat de World Records Academy) şi din istoria gimnasticii româneşti, cu un palmares de 16 medalii olimpice de aur şi un total de 305 la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene şi la Jocurile Olimpice, Octavian Bellu a condus echipa feminină de gimnastică a României la câştigarea a cinci titluri mondiale şi două titluri olimpice, precum şi numeroase titluri individuale, întru gloria şi recunoaşterea pe plan mondial a ţării noastre şi a sportului românesc.

S-a născut la 17 februarie 1951, în municipiul Ploiești, a absolvit IEFS-ul, promoția 1974, cu specializarea gimnastică și și-a început cariera ca profesor de educație fizică la Valea Călugărească (1974-1978). Din 1978 intră pe drumul prevestit de ursitoare și, timp de patru ani, îl găsim antrenând lotul de gimnastică al Clubului Sportiv „Petrolul” din Ploiești (1978-1981).

În anul 1981 este solicitat să lucreze, la Deva, ca antrenor la lotul olimpic feminin de gimnastică. Din acel moment, gimnastica feminină românească era din nou pe mâini bune.

Din 1990 devine antrenor coordonator, pregătește loturile olimpice și participă la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice, la 16 ediții ale Campionatelor Mondiale, 13 ediții ale Campionatelor Europene, 5 ediții de Cupă Mondială, 11 ediții ale Campionatelor Europene de juniori.

 Antrenează lotul feminin de gimnastică al României până în anul 2005, urmând ca în perioada 2005-2006 să fie consilier de stat la Administrația Prezidențială.

De mulți ani, însă, alături de Mariana Bitang a constituit cea mai redutabilă echipă de antrenori pe care a avut-o vreun sport românesc, cu un palmares cumulat și format din peste 400 de medalii.

În urmă cu 6 ani cei doi hotărâseră să renunțe (și renunțaseră) la funcția de antrenori coordonatori ai lotului feminin de gimnastică al României, suspendând colaborarea cu Federația Română de Gimnastică în contextul unor probleme familiale extrem de serioase (varianta oficială!), însă, în urma ratării calificării directe la JO de la Rio a echipei feminine de gimnastică (locul 13 în calificări în urma Campionatului Mondial de Gimnastică artistică de la Glasgow), cuplul Bellu-Bitang  a fost din nou solicitat pentru o vreme.

Spre sfârşitul anului trecut, spunea într-un interviu: “Gimnastica se face la fel oriunde în lume, iar diferenţa vine de la educaţie şi mentalitate. Trebuie să înveţi să munceşti şi să accepţi că gimnastica se face cu mare efort, cu determinare, cu durere, cu disciplină, că tot ne ferim să spunem despre disciplină.

Antrenorii se duc în străinătate la condiţii mai bune de muncă, la salarii mai mari. Acolo, sistemul funcţionează de ani de zile, iar noi nu reuşim să facem o strategie pe termen mediu şi lung. 

Trebuie ca toţi cei care mai sunt în gimnastică, împreună cu cei care pot să dea o mână de ajutor să se închidă într-o cameră şi să iasă de acolo cu măsuri radicale. Şi în 2016 a fost un moment zero în gimnastică. Câte momente zero aşteptăm...?”

Din păcate, trebuie să vă reamintim că echipa feminină de gimnastică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice, de la Tokyo, din vara acestui an.

Astăzi, reputatul antrenor împlineşte 69 de ani. Alături de toți cei care îl cunosc și-l apreciază – adică de întreaga țară – să urăm reputatului antrenor cu toată simpatia: „La mulți ani, Octavian Bellu!”

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră