Astăzi este ziua ta - Mihai Pocorschi

10 Sep 2016 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Mihai Pocorschi

Pe când era membru al celor două formații a compus piese ce s-au fredonat ani în șir, rămânând pentru totdeauna în mintea melomanilor, fiind, totodată, primul (și singurul) care s-a încumetat să compună un imn al echipei naționale de fotbal a României, pentru Campionatul Mondial din Italia 1990.

S-a născut la 10 septembrie 1955 și-a început să cocheteze cu chitara încă de la vârsta de 12 ani. Însă implicarea serioasă în muzică începe în 1978, în vremea când era student la Politehnică, la Facultatea de Electronică și Telecomunicații. Câștigă un premiu la Festivalul „Primăvara baladelor” constând într-o diplomă, o chitară și-o tabără la Predeal. În stațiunea montană îi cunoaște pe băieții de la Getic, se unesc și cântă o vreme împreună, iar apoi pune bazele grupului Holograf.

Îl aduce ca solist vocal pe Gabriel Cotabiță de la trupa Redivivus din Craiova și scot împreună primul disc Holograf, imprimat la „Electrecord”, în fapt, primul album new wawe din România. De pe el, mai cunoscute publicului rămân piesele: „Păsări de fum”, „Balada controlorului” și „Singurătatea astronautului”. După un timp, formația întreprinde un lung turneu în Rusia (însă fără Cotabiță, deoarece acesta nu obține viză), iar la întoarcere este racolat Dan Bittman ca solist vocal.

Se strâng piese pentru imprimarea unui nou album, însă Pocorschi se îmbolnăvește de hepatită, iese din trupă și, înainte de imprimarea celui de-al doilea album, în locul său este adus chitaristul Nuțu Olteanu de la Iris. Până în 2002, când Pocorschi înființează trupa VH2, artistul îi compune piese soției sale, Doina Matei, și formează (pentru scurtă vreme) trupa Mihai Pocorschi și Formula 5.

Cu Gabriel Cotabiță în postura de solist vocal, trupa VH2 scoate patru albume: „Greatest Hits” (2002), „Dacă n-ai iubi” (2004), „2” (2011) și „3: Live in Garaj” (2014), impunând piese precum ”Trece vremea”, „Fiecare zi fără tine”, „Dacă n-ai iubi” etc. Unul dintre cei doi băieți ai săi, Vladimir Pocorschi, îi calcă pe urme fiind un excelent chitarist și compozitor, membru, la rându-i, în trupa VH2.

Astăzi, Mihai Pocorschi împlinește 61 de ani, simțindu-se tânăr și în formă ca-n vremea „Primăverii baladelor”. Să-i urăm toate cele bune, zile fericite alături de cei dragi, multă sănătate, bucurii și să ne încânte pe mai departe cu piesele sale căci, ca-n poveste, înainte mult mai este! La mulți ani, Mihai!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră