Astăzi este ziua ta - Marius Florea-Vizante

12 Aug 2019 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Marius Florea-Vizante

Actor din tânăra generație, cu farmec, cu șarm, cu o anume expresie și mobilitate a feței care-i conferă un aer ștrengăresc, ușor naiv, ca un Harold Lloyd ceva mai zâmbăreț și mai destins, Marius Florea-Vizante s-a făcut destul de bine și de repede remarcat în universul teatrului, parțial al filmului și mai ales în cel al scheciurilor și miniserialelor Tv, cum ar fi grupul comic „Vouă” sau „Ai lu’ Gorobete”.

Are priză la public, ceea ce îi conferă perspectiva unui viitor și a unei cariere ascendente, fapt ce-l va propulsa în galeria distinctă a tinerilor actori români de succes.

S-a născut la 12 august 1972, în Oradea, însă, numai după un an și jumătate, familia s-a mutat la Mediaș. După o vreme, s-au muta în Capitală, în cartierul Ghencea, unde a trăit, ca fan înfocat în galerie, toate victoriile echipei Steaua București, victorii ce au precedat, în acel an, câștigarea Cupei Campionilor.

După liceu, a urmat cursurile unei universități particulare de teatru, dar s-a mutat la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică București, pe care a absolvit-o, în 1977, la clasa profesorului Gelu Colceag.

Dar teatru joacă încă din 1991, când interpreta pe scena Teatrului de Comedie rolul lui Maurice din spectacolul „Papagalul verde” de Arthur Schnitzer.

După absolvirea facultății a interpretat la Teatrul Național roluri ca Bilă din „Dragoste în hala de pește” de Israel Horovitz, apoi Vulcan din „Niște români”de Radu Gabriel și Sancho din „Omul din La Mancha” de Dalla Wassermann.

La Teatrul Lucia Sturdza Bulandra a jucat în „Oscrisoare pierdută”, de I.L.Caragiale sau „Lecția” de Eugene Ionescu, iar la Teatrul Nottara a fost Podkalesin din ”Căsătoria”, de Gogol, și a jucat în „Cazul Gavrilescu”, după Mircea Eliade.

Debutul în film s-a făcut prin 92-93, când a dat o probă pentru un rol mărunt în filmul lui Nae Caranfil „E pericoloso sporgersi”. Regizorul l-a apreciat și l-a mai chemat încă o dată să-și dea măsura talentului (tot cu un rol mic) în „Filantropica”.

Au urmat alte filme, alte roluri secundare, însă tot Nae Caranfil are încredere în el și-i încredințează rolul principal în pelicula „Restul e tăcere”. Abia de aici încolo, de la această „bornă” cinematografică, ar putea începe cu adevărat ascensiunea lui Vizante în cinematografie!

Apropos de acest nume „Vizante”, actorul spune că este de fapt o poreclă pe care și-a asumat-o pentru a da mai multă greutate și altă rezonanță numelui adevărat de Marius Florea.

„Vizante a apărut prin clasa a IX-a, în urma unui monolog pe care-l recitam cu haiducul Vizante, care era un umor satiric. Se ironizau micile mofturi ale societății comuniste – bișnițarii, iar cazul Vizante era printre cei ironizați.

Rolul haiducului Vizante, care era de fapt un bișnițar de prin anii 80, mi s-a potrivit foarte bine. Pentru că în perioada aceea nimeni nu știa cum mă cheamă, nu eram cunoscut, mi-au spus Vizante”. Iar Marius a transformat porecla în renume!

Astăzi, îndrăgitul actor împlinește 47 de ani. Să-i urăm multă sănătate, bucurii alături de soție și copii, ani frumoși pe mai departe, o carieră strălucită și să ne încânt pe mai departe cu umorul său. La mulți ani, Marius Florea-Vizante!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră