Astăzi este ziua ta - Maia Morgenstern

01 Mai 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Maia Morgenstern

Temperamentală, energică, părând mereu agitată şi preocupată de ceva indefinit, dezinhibată pe scenă, cu eterne emoţii de debutantă, dar cu sclipiri în improvizaţie, Maia Morgenstern, pe lângă faptul că este foarte cunoscută, îndrăgită şi apreciată pe plan intern, este singura actriţă de la noi care a fost la un pas de Premiul Oscar (după aprecierea regizorului), pentru rolul făcut în controversatul, dar cutremurătorul film al lui Mel Gibson “Patimile lui Hristos”.

Dacă pentru iubitorii de teatru jocul Maiei este constant şi extrem de convingător în fiecare piesă jucată, cinefilii au trei filme reper după care o identifică: “Balanţa”, ,,Cel mai iubit dintre pământeni’’ şi ,,Patimile lui Hristos’’.

S-a născut la 1 Mai 1962, în Bucureşti, într-o familie de evrei, unde tatăl a învăţat-o încă pe când era mică să respecte pe cei din jur (dacă vrea să fie respectată) şi să iubească limba ţării care o hrăneşte. Atât de adânc i s-au întipărit aceste vorbe în minte, încât Maia n-a fost niciodată tentată să părăsească ţara, indiferent câte lumi i s-ar fi aşternut la picioare ori câte pământuri ale făgăduinţei ar fi îmbiat-o.

Deşi părinţii au fost matematicieni, n-a înţeles niciodată logica algebrei, poate din când în când să fi avut satisfacţia vreunei probleme rezolvate, alături de fiul său cel mare. Şi-a dorit, tot pe când era sub semnul vârstei juvenile să fie ba taxatoare ITB cu şapte copii, ba graţioasă balerină. N-a ajuns nici una, nici alta, chemarea, destinul ei fiind deja hotărât de Divinitate.

O singură, mare, constantă şi ireversibilă pasiune a avut: să asculte teatru radiofonic, să imite vocile şi să intre în pielea personajelor feminine sau masculine, cu atât mai mult cu cât tatăl său a interzis televizorul în casă până la majoratul ei. Tot tatăl a fost cel care i-a simţit vocaţia de artist, îndemnând-o, după terminarea liceului, să urmeze IATC.

Dă examen şi pică. Tragedie în familie, Maia se ambiţionează şi în următorul an este admisă la Institut, la clasa profesorului Dem Rădulescu. Încă din primul an de facultate joacă la Teatrul Evreiesc de Stat, după absolvire este repartizată la Teatrul din Piatra Neamţ, unde stă trei ani, după care, în urma unui examen susţinut în faţa lui Andrei Şerban, este angajată la Teatrul Naţional Bucureşti şi distribuită în grandioasa punere în scenă a acestuia ,,Trilogia antică’’.

A urmat rolul din ,,Balanţa’’ lui Lucian Pintilie, rol care a fost cartea ei de vizită timp de mai mulţi ani, şi pentru care a primit premiul ,,European Film Award’’, în 1993, deschizându-i drumul spre cariera internaţională (ulterior a jucat în ,,Privirea lui Ulise’’, cu Harvey Keitel). Apoi a venit întâlnirea cu Mel Gibson şi definitiva recunoaştere mondială.

În 2010 este numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în România. Joacă în peste 20 de lungmetraje şi în câteva seriale de televiziune: ,,Aniela’’ (2009), ,,Iubire şi onoare’’ (2010-2011) şi rolul Ţaţei Rapidoaica în serialul ,,Las Fierbinţi’’. Este premiată cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler (Franţa 2012).

Astăzi, cunoscuta actriţă împlineşte 56 de ani. Să-i urăm multă sănătate, bucurii alături de familie, roluri cât mai importante şi infinită mulţumire sufletească. La mulţi ani, Maia Morgenstern!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră