Astăzi este ziua ta - Gianina Cărbunariu

09 Aug 2019 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Gianina Cărbunariu

Diafană,  cu o caldă senzualitate, cu un surâs abia schițat, ce ascunde în el toate misterele eternului feminin de la facerea lumii încoace, Gianina Cărbunariu, dacă n-ar fi optat pentru regie-teatru, ci pentru actorie, ar fi fost cu siguranță aleasă pentru rolul Otiliei din „Enigma Otiliei”, Ela din „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” ori Mona din „Steaua fără nume” a lui Mihail Sebastian.

Face un altfel de teatru, scrie și pune în scenă altfel de piese decât adaptări după cele clasice, aduce în fața spectatorilor „file” din poveștile fruste ale realității imediate, adevărate „pagini din comedia umană”, surprinzând tocmai prin veridicitatea și autenticitatea subiectelor asumate real și nu imaginar, dintr-o lume reală și nu imaginară. Din această cauză, din acest inedit al spectacolelor și temelor alese (veritabilă oglindă a vieții cotidiene), a și avut un succes uluitor cu piesele sale.

Cu piese montate pe scenele celor mai importante teatre din ţară şi străinătate, tânăra regizoare Gianina Cărbunariu (împreună cu membrii grupului dramAcum, al cărui membru fondator este) îşi doreşte o schimbare fundamentală a teatrului românesc tradiţional, prezentând spectacole după scrieri contemporane, multe dintre ele având drept temă acţiunea colectivă, integrarea în comunitate şi izolaţionismul.

S-a născut la 9 august 1977, și-a studiat Literele la Universitatea București și Regia la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Este membru fondator al grupului dramAcum și-a avut burse și rezidențe de dramaturgie la Wiesbaden, Londra, Valence.

 Cele mai multe dintre piesele scrise sau puse în scenă de Gianina Cărbunariu au ca punct de plecare realitatea imediată, un anumit fenomen social înțeles și tratat prin mijloace teatrale, după o amplă documentare în prealabil.

„Eu nu scriu de obicei texte de teatru, nu mă consider un autor dramatic. Spectacolele se nasc din întâlnirea mea cu un subiect, cu o temă. Textul vine pe parcurs și probabil varianta finală este gata abia la premieră. Documentarea este un moment foarte important pentru că atunci apar și conceptul de spectacol, conceptul de scenografie, mișcare, etc.

Uneori, înainte de a scrie scenariul, fac improvizații cu actorii pe baza materialului ales. Pe scurt: spre deosebire de procesul clasic, în care spectacolul se naște din interpretarea unui text, în cazul acesta spectacolul se naște din întâlnirea cu o realitate”, mărturisea cu ceva vreme în urmă regizoarea.

Din mulțimea de premii și distincții obținute până acum, cele mai recente sunt: Premiul Senatului UNITER pentru spectacolul „Tipografie Majuscul” (2014), Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2014 cu „De vânzare/For Sale” (devenind astfel prima femeie din istoria premiilor UNITER care a obţinut trofeul pentru “Cel mai bun spectacol”) și Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler oferit de Președintele României.

De aceea, nu întâmplător ci ca recunoaştere a talentului şi meritelor sale, a fost instalată în funcţia de director al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, unde se implică total, cu binecunoscuta-i energie.

Astăzi, talentata regizoare împlinește 42 de ani. Să-i urăm nenumărate bucurii, tot binele din lume, sănătate, succese uriașe și premii importante obținute la festivalurile de teatru viitoare și multă, multă fericire. La mulți ani, Gianina Cărbunariu!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră