Astăzi este ziua ta - Gheorghe Hagi

05 Feb 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Gheorghe Hagi

„Maradona din Carpaţi”, „Regele”, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile, numit fotbalistul român al anului de şapte ori, cu 125 de prezenţe în Naţionala României şi 35 de goluri marcate, Gică Hagi a făcut să tremure şorturile şi să se înmoaie crampoanele tuturor apărătorilor adverşi întâlniţi pe teren, să dea dureri de inimă şi bătăi de cap oricăror portari ce-l priveau înmărmuriţi cum vine vijelios, în dribling, spre poarta lor. Căci Hagi a fost un adevărat vrăjitor al balonului!

Cu o intuiţie rar întâlnită, cu o fenomenală ştiinţă a jocului, cu „diagonale” precise, cu fente şi demarcări care scoteau din dispozitiv pe oricare fundaş, Hagi a fost unul dintre puţinii fotbalişti români care au jucat pentru ambele cluburi rivale spaniole Real Madrid şi Barcelona.

Cu el pe post de căpitan, naţionala noastră a cunoscut una dintre cele mai mari perioade de glorie din istoria fotbalului autohton şi-a oferit un spectacol care a uimit o lume întreagă, golul său din meciul cu Columbia, din 1994, rămânând şi azi o „bijuterie” în istoria fotbalului mondial.

„Golul tuturor timpurilor” din fotbalul românesc l-a marcat, pe 18 iunie 1994, în meciul România-Columbia 3-1, în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Statele Unite. Într-o fază care nu anunța nimic, Dorinel Munteanu îi pasează pe partea stângă lui Hagi.

Acesta face câțiva pași în față, observă că portarul columbian este ieșit din poatră și trimite din unghi, de la aproximativ 67 de metri, un lob perfect care intră chiar în vinclul din stânga al porții adverse.

S-a născut pe 5 februarie 1965, în comuna Săcele, județul Constanța, „într-o familie obișnuită de aromâni, cu respect pentru cuvintele, cântecele și obiceiurile armânești”, cum îi place să spună. După ce, ca orice copil, bate mingea pe maidane, la vârsta de 10 ani a început să joace fotbal la Farul Constanța, debutând în prima divizie la numai 17 ani.

 De-a lungul carierei a mai evoluat la Sportul Studențesc, Steaua București (cu care a câștigat trei titluri de campion al României, două Cupe și Supercupa Europei, în perioada 1987-1990), Real Madrid, Brescia, Barcelona și Galatasaray (patru titluri de campion al Turciei, o cupă UEFA și o Supercupă a Europei).

A debutat la echipa națională la vârsta de 18 ani, într-un amical Norvegia-România. După ce, preț de un deceniu, a fost căpitanul de drept al naționalei, se retrage din echipa națională pe 21 aprilie 2001. La ultimul său meci pentru România 80.000 de fani din toată țara au venit să-l salute, să-l aclame, să-l ovaționeze pentru toate bucuriile aduse și toate meciurile încântătoare oferite.

Și, la fel ca mulți alți mari foști jucători, după încheierea carierei fotbalistice, Gică a optat pentru antrenorat. A antrenat timp de cinci luni echipa națională (2001) și-a fost apoi – scurte perioade, cel mult un an – antrenor la Bursaspor, Galatasaray, FCU Politehnica Timișoara și FC Steaua București. În prezent, este antrenorul echipei Viitorul Constanța, echipă pe care o și patronează, aflată în momentul de față pe locul 5 în Clasament.

Astăzi, fotbalistul cel mai cunoscut, respectat, apreciat de toată suflarea românească, recunoscut în mai toate ţările Europei (fotbalistice), împlineşte 55 de ani. Să-i urăm să aibă parte numai de lucruri bune, multă sănătate, clipe frumoase petrecute lângă cei dragi, vise împlinite (câştigarea Campinatului!) şi să-i mulţumim pentru toate momentele de extaz pe care ni le-a oferit de-a lungul carierei sale. Mulţumim, Hagi! La mulţi ani!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră