Astăzi este ziua ta - Floriana Jucan

01 Dec 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Floriana Jucan

Ireal de frumoasă, însă cu o inteligență, o deschidere spre cultură și o intuiție feminină ce ar pune în umbră sau între paranteze (eventualele) atribute similare masculine atât de glorificate de „sexul tare”, cu o fulminantă carieră în plan social, fapt cu care puține femei de la noi sau de aiurea s-ar putea mândri, Floriana Jucan, ziaristă și scriitoare de succes, care a umplut cu articole paginile ziarelor de-a lungul a peste două decenii (cât a scris ea despre alții, aproape tot atât au scris alții despre ea), încă rămâne o fascinată „biografie” care, probabil, va fi „tălmăcită” nu de cei care vor face operă de scafandru ca să-i scoată trecutul la lumină, ci, cu mărinimie, în primul rând de ea însăși.

Iată cum o caracteriza romancierul şi eseistul francez Pascal Bruckner: „Energică și enigmatică: iată doua adjective pe care mi le inspiră Floriana Jucan. Pe de-o parte, o tânără femeie modernă, sigură pe ea și care știe să-și domine destinul, știe încotro să-l îndrepte. Pe de altă parte, este o ființă șarmantă, căreia îi place să seducă, să farmece, să facă un pas înainte încurajându-te, pentru ca imediat după aceea să se retragă, refugiindu-se în spatele ochilor ei mari verzi, scăldați într-o anumită ceață. Floriana Jucan este asemănatoare valurilor care avansează și se retrag, insesizabil. Nu-i deloc surprinzător că-i atribuim tot felul de existențe: este specific persoanelor romanesques să pară multiple, asta în timp ce muritorii abia cunosc o singură existență. ”

S-a iubit cu un ambasador (a și scos o carte cu mare impact despre acest episod din viața ei), a înflăcărat mințile unora dintre cei mai puternici și mai influenți bărbați din această țară, urmând să fie (incredibil!) suspectată (dar nedovedit în instanță) de a fi fost un fel de Mata Hari modernă, sporind în acest fel și mai mult aura sa de mister și provocare ce-o învăluie fascinant.

Ceea ce nu știu și nu bănuiesc cei mai mulți dintre cei care n-au cunoscut-o personal este că, în ciuda acestei bariere intelectuale pe care o ridică în fața oricărui neavenit în spațiul culturii, în ciuda impenetrabilității artificial construită, se află o ființă extrem de sensibilă, fragilă, care are nevoie de dragoste și afecțiune pentru a ființa benefic.

S-a născut la 1 decembrie 1974, în București, și-a avut (după cum mărturisește) o copilărie mult prea puțin fericită, cu multe zile petrecute la un cămin săptămânal, de unde era luată acasă numai sâmbăta și duminica, cu mama permanent pregătită să facă sacrificii, însă cu un tată aproape absent din copilăria și adolescența ei. Toate aceste nemulțumiri din perioada juvenilă au făcut-o, însă, mai pregătită și mai puternică atunci când a trebuit să-și hotărască singură destinul.

A publicat în revista literară „Contrapunct” la numai 15 ani, un an mai târziu publicând volumul de poezii „Podoabe de suflet” (1990). La 22 de ani a publicat romanul „Ambasadorul” (1996), un volum foarte mediatizat, disecat, discutat și controversat, adică exact ce-i trebuie unei cărți ca să aibă succes! A publicat în „Curierul Național”, „Evenimentul zilei”, „Ziua” peste 10.000 de articole politice, și-a fondat în 2007 revista Q Magazine. Totodată a lucrat ca redactor acreditat la Președinție și Guvern.

Este absolventă a Facultății de Administrație Publică în cadrul Universității „Gheorghe Cristea” și a Institutului Sociologie Juridică Oniati Spania. În anul 2000 urmează cursuri postuniversitare de criminalistică la Academia de Poliție „Al. I. Cuza”, un an mai târziu absolvind Colegiul Național de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

Astăzi, frumoasa jurnalistă și scriitoare, acționar principal la Q Magazine, împlinește 44 de ani. Sa-i urăm să aibă parte de tot ce e mai bun și mai frumos pe lume, buncurii nenumărate, multă sănătate, împliniri în orice își propune să facă și ani frumoși și rodnici și de acum încolo. La mulți ani, Floriana Jucan!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră