Astăzi este ziua ta - Eugenia Bosânceanu

08 Feb 2016 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Eugenia Bosânceanu

Extrem de modestă și astăzi, după atâția ani trăiți în București, în „lumea bună”, încă păstrează accentul moldovenesc, accentul autentic, de țărancă, accentul care a ajutat-o în multitudinea de roluri interpretate. Provine dintr-o familie modestă, cu mulți frați și surori, iar contactul cu lumea filmului s-a făcut mai mult conjunctural.

Când era mică știa să cânte, drept pentru care a vrut inițial să intre la Conservator, la Cernăuți. Însă, stând pe o bancă, în fața Conservatorului, a dezarmat-o și-a speriat-o eleganța domnișoarelor care intrau și ieșeau pe ușa instituției. A zis că nu e de ea și-a renunțat înainte să-și acorde măcar o șansă.

A luat trenul și-a venit la București, cu gândul că se va reîntoarce numai dacă va reuși în viață. A stat la rude, a făcut o vreme menaj în casă, iar, în 1948, când clasa muncitoare putea să se înscrie la Institutul de Artă Teatrală, a îndrăznit. Din 5000 de candidați au fost admiși 1200. Era printre ei. A terminat facultatea și-a avut apoi „prostul obicei”, după cum zice, de a nu refuza nici un rol.

Crescută la țară era perfect potrivită pentru roluri de țărănci din moldova, ardeal, oltenia. A și dublat o groază de filme, de fapt, după cum recunoaște, „aproape că nu există peliculă în care să nu mi se audă glasul”. S-a căsătorit, prin ’51, tot cu un actor care juca la „Național” și are o fată, tot actriță, Aristizza Diamandi.

Dar, pentru a-i creiona mai bine identitatea scenică, să amintim câteva din zecile de filme în care a jucat: „Ciulinii Bărăganului”, „Răscoala”, „Duminică la ora 6”, „Facerea lumii”, „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, „Păcală”, „Singurătatea florilor”, „Pe aici nu se trece”, „Nunta însângerată”, „Pintea”, „Septembrie”, „Să mori rănit din dragoste de viață”, „Balanța”, „Această lehamite”, „Occident”, „Nunta mută”, „Amintiri din Epoca de Aur 1 și 2”. Ultimul film a fost „Pozița copilului”, în care a avut rolul bunicii lui Angheliu.

Din păcate, de câțiva ani, are o problemă la un picior și merge mai greu, în baston. În rest, e sănătoasă și mulțumită de viața și de tot ceea ce i-a dat Dumnezeu. Astăzi împlinește 91 de ani. Cu mare drag îi urăm la mulți ani, multă sănătate, și-i amintim că astăzi, de ziua ei, joacă în rolul principal al vieții. La mulți ani, doamnă Eugenia Bosânceanu!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră